ASX Opening Lower Despite Wall Street’s Rally

Ondanks de rally op Wall Street zal de ASX naar verwachting lager openen deze week. Om 8 uur s’ ochtends AEDT wees het ASX 200 index futures contract op een daling van -0,7%.

Op vrijdag steeg de S&P 500 met +1,07%. De Dow Jones index steeg met +0,35% en de Nasdaq, die voornamelijk uit technologieaandelen bestaat, steeg met +1,74%.

Technologieaandelen bleven hun succesvolle koers voortzetten nadat giganten zoals Amazon en Meta Platforms records haalden met hun sterke kwartaalcijfers. Meta steeg met 15% naar een hoogtepunt na het overtreffen van de verwachtingen voor de winst. Amazon sprong met 8% naar het hoogste punt in twee jaar, omdat de verkopen in het vierde kwartaal hoger uitkwamen dan verwacht, namelijk US$170 miljard.

Ondertussen verklaarde President Biden dat de Amerikaanse economie “de sterkste ter wereld is” nadat het meest recente rapport over de werkgelegenheid in de VS de verwachtingen overtrof. In januari werden er 353.000 nieuwe banen gecreëerd, twee keer zoveel als voorspeld.

Terug in eigen land zal de RBA (Reserve Bank of Australia) dinsdag zijn rentebesluit bekendmaken. “De vergadering van deze week belooft een non-event te worden, omdat de prijzen aangeven dat er waarschijnlijk geen verandering zal zijn. De focus verschuift naar de woorden van RBA-gouverneur Michele Bullock en of zij een duifachtige toon aanneemt”, aldus Josh Gilbert, marktanalist bij eToro.

In andere markten…

De goudprijs daalde met -0,75% tot US$2.039,56 per ounce.
De olieprijzen daalden weer met -2%, waarbij Brent nu wordt verhandeld op US$77,30 per vat.
Olie heeft de laatste tijd klappen gekregen door een sterke Amerikaanse dollar nadat Fed-voorzitter Powell aangaf dat hij de rente in maart niet zal verlagen, en door het sterke banenrapport op vrijdag.
De benchmarkrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg met 16 basispunten (en de prijs van obligaties daalde) naar 4,02%.
Futures voor ijzererts daalden met -4% tot US$125,60 per ton.
Ook de Australische dollar verloor -0,85% en daalde naar US$0,6517.
Bitcoin daalde bijna -0,5% in de laatste 24 uur naar US$42.834.

Met betrekking tot de Australische aandelenmarkt zijn dit vijf kleine spelers om deze week in de gaten te houden:

1. LGI (ASX:LGI)
LGI heeft een overeenkomst gesloten met BINGO Industries voor de rechten op het afvangen van stortplaatsgas op de Eastern Creek-stortplaats in West-Sydney. De overeenkomst stelt LGI in staat om infrastructuur voor het afvangen van stortplaatsgas te installeren en een 4-megawatt (4MW) duurzame energiecentrale op het terrein te bouwen, exploiteren en bezitten. De overeenkomst voorziet in de verkoop van duurzame elektriciteit die ter plaatse wordt opgewekt aan BINGO. De initiële termijn van de overeenkomst is 15 jaar met twee opties voor verlengingen van 5 jaar. De eerste fase van het project zal naar verwachting een jaarlijkse EBITDA tussen de $3,0 miljoen en $3,5 miljoen opleveren, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen.

2. Arafura Rare Earths (ASX:ARU)
Arafura heeft de benoeming van Darryl Cuzzubbo als managing director en CEO aangekondigd, na het vertrek van Gavin Lockyer. Cuzzubbo trad als niet-uitvoerend bestuurder toe tot de raad van bestuur van Arafura in november 2021. Hij heeft uitgebreide operationele en projectontwikkelingsexpertise en heeft gedetailleerde kennis van de huidige financiële en operationele voortgang van het bedrijf.

3. New World Resources (ASX:NWC)
Er is een sterke samenhangende IP/magnetische anomalie ontdekt direct ten zuidwesten van het hoogwaardige Antler Copper Deposit in Arizona. NWC gelooft dat het een veelbelovend doelwit is voor mogelijke uitbreiding van de bron. Het nieuwe “Bullhorn Target” bevindt zich 350m ten zuidwesten van het Antler Deposit en wordt gekenmerkt door een 400m lange sterke magnetische anomalie, met een samenhangende IP-ladingbaaarheidsanomalie van 400m lang.

4. Pantera Minerals (ASX:PFE)
Pantera meldt aanhoudende groei in de verhuurde eigendommen van het Superbird project, wat ervoor zorgt dat Pantera een van de belangrijkste spelers is in de Smackover Brine-aanpak in Zuidwest-Arkansas. Het landelijke positie van het Superbird Lithium Brine Project is met nog eens 11% gegroeid en telt nu 13.457 hectare, grenzend en in de trend van Exxon Mobils Lithium Brine project. De onderhandelingen lopen nog voor nog eens 8600 hectare, zodat het Superbird Lithium Brine Project nu een duidelijk pad heeft naar 20.000 verhuurde hectares.

5. Artemis Resources (ASX:ARV)
Artemis zegt dat hun recente terreinverkenning heeft geleid tot een belangrijke ontdekking van lithiumpegmatiet bij het Mt. Marie Lithium Prospect. Monsters van terreinverkenning op het mijnbouwkavel E47/1746 leverden positieve analyse resultaten op, waaronder: 23AR01-17 – 1,82% Li2O; 23AR01-16 – 1,62% Li2O; en 23AR01-15 – 0,78% Li2O.

Bij Stockhead vertellen we het zoals het is. Hoewel Arafura Rare Earths, New World Resources en Pantera Minerals adverteerders zijn bij Stockhead, hebben zij dit artikel niet gesponsord.

FAQ:

1. Welke indices zijn gestegen op Wall Street?
De S&P 500, Dow Jones en Nasdaq zijn allemaal gestegen.

2. Welke technologieaandelen hebben records behaald met hun kwartaalcijfers?
Giganten zoals Amazon en Meta Platforms hebben records behaald met hun kwartaalcijfers.

3. Wat was de stijging in de verkopen van Amazon in het vierde kwartaal?
De verkopen van Amazon in het vierde kwartaal waren US$170 miljard.

4. Hoeveel nieuwe banen werden er gecreëerd in januari volgens het meest recente rapport over de werkgelegenheid in de VS?
In januari werden er 353.000 nieuwe banen gecreëerd.

5. Wat zal de Reserve Bank of Australia (RBA) bekendmaken op dinsdag?
De RBA zal haar rentebesluit bekendmaken.

6. Wie is de gouverneur van de RBA?
De gouverneur van de RBA is Michele Bullock.

7. Wat was de daling in de goudprijs?
De goudprijs daalde met -0,75% tot US$2.039,56 per ounce.

8. Wat was de daling van de olieprijzen?
De olieprijzen daalden met -2%.

9. Wat was de stijging in de benchmarkrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties?
De benchmarkrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg met 16 basispunten naar 4,02%.

10. Wat was de daling in de futures voor ijzererts?
De futures voor ijzererts daalden met -4% tot US$125,60 per ton.

Key Terms/Jargon:
– ASX 200: Refereert naar de belangrijkste aandelenindex van Australië, genaamd Australian Securities Exchange 200.
– S&P 500: Een van de meest prominente aandelenindices in de Verenigde Staten, bestaande uit 500 grote beursgenoteerde bedrijven.
– Dow Jones: Een bekende aandelenindex die de prestaties van 30 grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven meet.
– Nasdaq: Een aandelenindex die vooral bestaat uit technologieaandelen.
– RBA: Reserve Bank of Australia, de centrale bank van Australië.
– EBITDA: Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization, een maatstaf voor de operationele winstgevendheid van een bedrijf.
– Bitcoin: Een digitale valuta die gebruikmaakt van peer-to-peer-technologie om betalingen te verrichten.

Suggested related links:
ASX website
RBA website
Stocks op Bloomberg
Coindesk – Bitcoin nieuws
Investopedia – EBITDA uitleg