Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, medeoprichter en voormalig CEO van Binance, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden wegens overtreding van de Amerikaanse anti-witwaswetten bij ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange.

Na zijn veroordeling plaatste CZ een tweet waarin hij aankondigde zijn rol te veranderen naar een passieve investeerder en houder in de crypto-industrie, en benadrukte hij tegelijkertijd het belang van naleving in de industrie.

In plaats van citaten te gebruiken, kan worden gezegd dat CZ in zijn laatste tweet vóór de gevangenisstraf zijn dankbaarheid uitte aan zijn supporters en erkende hij de brieven, berichten en andere vormen van steun die hij heeft ontvangen. Hij benadrukte zelfs het belang van hun steun bij het behouden van veerkracht gedurende deze periode.

“Ik zal mijn straf uitzitten, deze fase afsluiten en me richten op het volgende hoofdstuk van mijn leven (educatie). Ik zal een passieve investeerder (en houder) blijven in crypto. Onze industrie is een nieuwe fase ingegaan. Naleving is ontzettend belangrijk. Een positieve kant van dit hele proces is dat Binance onder de loep heeft gelegen. En fondsen zijn SAFU. Bescherm gebruikers!”

CZ trad vorig jaar november af als CEO van Binance nadat hij had toegegeven dat hij en de exchange die hij in 2017 had opgericht, niet hadden voldaan aan de anti-witwasregels zoals uiteengezet in de Bank Secrecy Act.

De straf voor CZ was aanzienlijk lager dan de drie jaar die de aanklagers hadden geëist en markeert het eerste geval van een CEO die wordt gevangengezet voor het overtreden van de Bank Secrecy Act, een aanklacht die vaak wordt gebruikt bij recente strafrechtelijke vervolgingen in de crypto-industrie.

Voorafgaand aan zijn veroordeling betuigde CZ berouw aan de Amerikaanse districtsrechter Richard Jones en erkende hij dat hij nalatig was geweest bij het implementeren van een effectief anti-witwasprogramma. Hij verklaarde: “Ik geloof dat de eerste stap om verantwoordelijkheid te nemen is om de fouten volledig te erkennen. Hier heb ik gefaald in het implementeren van een adequaat anti-witwasprogramma. Ik realiseer me nu de ernst van die fout.”

CZ koos ervoor om zich vrijwillig over te geven om zijn straf uit te zitten, waarschijnlijk in een detentiecentrum nabij de luchthaven Seattle-Tacoma International Airport. Daarnaast stemde Binance in met een boete van $4,32 miljard, terwijl CZ een strafrechtelijke boete van $50 miljoen betaalde, evenals een extra $50 miljoen aan de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

FAQ:

1. Wat is de gevangenisstraf van Changpeng Zhao?
Changpeng Zhao, ook wel bekend als CZ, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden wegens overtreding van de Amerikaanse anti-witwaswetten bij Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange.

2. Wat heeft CZ aangekondigd na zijn veroordeling?
CZ kondigde aan dat hij zijn rol zou veranderen naar een passieve investeerder en houder in de crypto-industrie.

3. Waarom benadrukte CZ het belang van naleving in de crypto-industrie?
CZ benadrukte het belang van naleving omdat Binance onder de loep heeft gelegen en hij wilde ervoor zorgen dat de fondsen van gebruikers veilig waren.

4. Wat was de reden achter het aftreden van CZ als CEO van Binance?
CZ trad af als CEO van Binance omdat hij had toegegeven dat hij en de exchange niet hadden voldaan aan de anti-witwasregels zoals uiteengezet in de Bank Secrecy Act.

5. Hoe lang was de straf voor CZ?
De straf voor CZ was vier maanden, aanzienlijk lager dan de drie jaar die de aanklagers hadden geëist.

6. Wat is de Bank Secrecy Act?
De Bank Secrecy Act is een wet in de Verenigde Staten die dient ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme.

7. Wat heeft CZ gezegd tegen de Amerikaanse districtsrechter voorafgaand aan zijn veroordeling?
CZ betuigde berouw en erkende dat hij nalatig was geweest bij het implementeren van een effectief anti-witwasprogramma.

8. Waar zal CZ waarschijnlijk zijn straf uitzitten?
CZ zal zijn straf waarschijnlijk uitzitten in een detentiecentrum nabij de luchthaven Seattle-Tacoma International Airport.

9. Welke boetes zijn opgelegd aan Binance en CZ?
Binance heeft ingestemd met een boete van $4,32 miljard, terwijl CZ een strafrechtelijke boete van $50 miljoen heeft betaald, evenals een extra $50 miljoen aan de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

10. Wat zal CZ blijven doen in de crypto-industrie?
CZ zal een passieve investeerder en houder blijven in crypto.

Definities:

– Anti-witwaswetten: Wetten die zijn ontworpen om witwassen van geld te voorkomen en op te sporen.
– Crypto-industrie: De industrie die te maken heeft met cryptocurrencies en blockchain-technologie.
– Bank Secrecy Act: Een wet in de Verenigde Staten die dient ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme.
– Nalatigheid: Het niet voldoen aan de vereiste zorg of plicht.
– Detentiecentrum: Een faciliteit waar gedetineerden worden vastgehouden.

Gerelateerde links:
Binance
US Commodity Futures Trading Commission