De betekenis van koninklijke titels en termen die je moet kennen

De koninklijke familie is soms zo’n complexe wereld met woorden en taalgebruik dat het lijkt alsof ze in een totaal andere dimensie leven. Als je geïnteresseerd bent om up-to-date te blijven, hebben wij hier een gids met de belangrijkste koninklijke terminologie.

Er bestaat geen twijfel over dat de koninklijke wereld, en de mensen om hen heen, een eigen vocabulaire heeft. Prins William, Kate Middleton, Koning Charles en Koningin Camilla worden vaak genoemd met belangrijke titels die regelmatig veranderen. De taken die ze uitvoeren en de evenementen die ze bijwonen hebben vaak namen die we niet gebruiken in ons dagelijks leven.

Deze namen kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Wat is bijvoorbeeld een burggraaf en wie kan zich een hertog noemen? Waarom is iemand een Koningin-Consort en geen hertogin? En wat is een ere-adjudant? Met onze lijst van alle belangrijke koninklijke woorden en hun betekenissen, spreek je binnen de kortste keren als een ware blue blood.

Monarchie

Het woord ‘monarchie’ verwijst eenvoudigweg naar een regeringsvorm waarbij een koning of koningin aan het hoofd staat. Het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld een monarchie, wat betekent dat Koning Charles momenteel het staatshoofd is. Echter, er is in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke nuance. Het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk een constitutionele monarchie, wat betekent dat hoewel de koning (of koningin) het staatshoofd is en alle regeringsbeslissingen goedkeurt, de belangrijkste macht om te debatteren en belangrijke wetgeving goed te keuren uitsluitend bij de gekozen leden van het parlement ligt, zoals de premier.

Het woord monarchie wordt ook op een andere manier gebruikt. Je hoort vaak mensen verwijzen naar het huidige staatshoofd als de ‘monarch’ van dat land.

Prins

De definitie van het woord ‘prins’ is vrij eenvoudig – een prins is eenvoudigweg een mannelijk lid van de koninklijke familie. Het is een titel die meestal wordt verleend aan een zoon of kleinzoon van de monarch. Prins William en Prins Harry worden bijvoorbeeld altijd prinsen genoemd, omdat ze de zonen zijn van de huidige monarch, Koning Charles. En het is vaak een titel die leden van de koninklijke familie voor het leven behouden; ook al zijn Prins Andrew en Prins Edward niet langer de zonen van de monarch, als kinderen van de inmiddels overleden Koningin Elizabeth II zullen ze deze koninklijke titel naar verwachting nog lang behouden.

Prinses

Het woord ‘prinses’ heeft dezelfde betekenis als prins – het wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar een vrouwelijk lid van de koninklijke familie, meestal een dochter of kleindochter van de monarch. Het is natuurlijk duidelijk dat Prins William en Catherine’s enige dochter ‘prinses’ Charlotte is.

Maar prinses is ook een titel die kan worden gebruikt voor andere leden van de koninklijke familie, zolang ze directe familieleden zijn van de monarch. Prinses Eugenie en Prinses Beatrice, de dochters van Prins Andrew, dragen de titel prinses sinds hun geboorte en zullen deze waarschijnlijk behouden tot aan hun dood, als kleindochters van Koningin Elizabeth II. De titel prinses wordt echter doorgaans niet gebruikt voor vrouwen die in het koningshuis trouwen, vandaar dat Kate Middleton nooit werd aangeduid als Prinses Catherine.

Koningin

Een ‘koningin’ verwijst, zoals voor de hand ligt, naar een vrouwelijk staatshoofd van de monarchie. Een koningin is meestal het staatshoofd van een onafhankelijk land en deze positie wordt meestal geërfd door geboorte. Koningin Elizabeth II is het meest voor de hand liggende voorbeeld van dit woord, zij werd koningin na de dood van haar vader in 1952 en regeert al meer dan 70 jaar over het Verenigd Koninkrijk.

Het woord koningin kan ook verwijzen naar de echtgenote van een monarch. Bijvoorbeeld, Camilla, echtgenote van Koning Charles, wordt nu vaak aangeduid als Koningin Camilla – en de kans is groot dat Catherine, Prinses van Wales, ook Koningin genoemd zal worden wanneer Prins William de troon bestijgt.

Koning

Het koninklijke woord ‘koning’ verwijst naar een mannelijk staatshoofd van de monarchie, een positie die meestal via erfopvolging wordt doorgegeven. Koning Charles is momenteel de regerende koning in het Verenigd Koninkrijk en zijn zoon, Prins William, zal uiteindelijk ook koning worden.

Bekend is dat Prins Philip geen koning werd toen Koningin Elizabeth aan de troon kwam. De reden hiervoor is dat het binnen de Britse royalty simpelweg traditie is dat de mannelijke partner van een vrouwelijke monarch wordt aangeduid als ‘Prins-Gemaal’ – terwijl het traditie is dat de vrouwelijke partner van een mannelijke monarch wordt aangeduid als ‘Koningin-Gemaal’.

Er is ook het feit dat Philip al een prins was voordat hij Koningin Elizabeth ontmoette; hij was lid van de koninklijke familie van Denemarken en Griekenland en werd bij zijn geboorte Prins Philip genoemd.

Koningin-Gemaal

De titel ‘Koningin-Gemaal’ wordt vaak gebruikt voor Camilla, de voormalige Hertogin van Cornwall. Maar wat betekent het precies? Koningin-Gemaal wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar de vrouwelijke partner van een regerende mannelijke monarch. Het wordt gebruikt om het verschil aan te geven tussen een koningin die in de koninklijke familie is geboren en koningin wordt door haar afkomst, versus een koningin die koningin wordt door haar huwelijk, zoals Camilla.

Strikt genomen heeft de Koningin-Gemaal geen officiële macht, maar fungeert zij als een belangrijke steun voor de monarch, net zoals Camilla dat doet voor haar man, Koning Charles.

Koningin-Regerend

De term ‘Koningin-Regerend’ hoor je niet zo vaak als de term ‘Koningin-Gemaal’, maar de definitie van deze term is in feite het tegenovergestelde. De term wordt (meestal in een officiële context) gebruikt om een koningin te beschrijven die in de koninklijke familie is geboren en de belangrijke positie heeft geërfd van een moeder of vader.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van dit woord is Koningin Elizabeth II – zij werd Koningin-Regerend na de dood van haar vader, Koning George VI, in 1952. Een Koningin-Regerend heeft

FAQ:

Q: Wat is een monarchie?
A: Een monarchie is een regeringsvorm waarbij een koning of koningin aan het hoofd staat. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld Koning Charles momenteel het staatshoofd.

Q: Wat is een prins?
A: Een prins is een mannelijk lid van de koninklijke familie. Prinsen worden meestal de zoons of kleinzonen van de monarch genoemd.

Q: Wat is een prinses?
A: Een prinses is een vrouwelijk lid van de koninklijke familie, meestal een dochter of kleindochter van de monarch.

Q: Wat is een koningin?
A: Een koningin is een vrouwelijk staatshoofd van de monarchie. Dit kan zijn door geboorte of als echtgenote van een monarch.

Q: Wat is een koning?
A: Een koning is een mannelijk staatshoofd van de monarchie, meestal door erfopvolging.

Q: Wat is een koningin-gemaal?
A: Een koningin-gemaal is de vrouwelijke partner van een regerende mannelijke monarch. Ze heeft geen officiële macht, maar dient als belangrijke steun voor de monarch.

Definitions:

– Monarchie: Een regeringsvorm waarbij een koning of koningin aan het hoofd staat.
– Prins: Een mannelijk lid van de koninklijke familie.
– Prinses: Een vrouwelijk lid van de koninklijke familie.
– Koningin: Een vrouwelijk staatshoofd van de monarchie. Kan verworven worden door geboorte of als echtgenote van een monarch.
– Koning: Een mannelijk staatshoofd van de monarchie.
– Koningin-Gemaal: De vrouwelijke partner van een regerende mannelijke monarch.
– Koningin-Regerend: Een koningin die in de koninklijke familie geboren is en de positie heeft geërfd van een moeder of vader.

Related links:
koninklijkhuis.nl
royal.uk