De ontwikkeling van de eerste woorden van een baby

Het eerste woordje van een baby is een mijlpaal waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken. Hoewel er vaak wat onverstaanbaar gebrabbel voorafgaat aan de eigenlijke taal, worden de vroegste pogingen tot verbale communicatie en de eerste woorden van de baby vaak gedocumenteerd en onthouden door moeder of vader, lang nadat de babykleren en inbakerdoeken zijn opgeborgen.

Het meest voorkomende eerste woord in het Amerikaans-Engels is volgens een nieuwsbericht een variatie op “mama” of “papa”, gevolgd door “bal”, “hallo”, “nee” en “hond”. Hoewel het spannend is om deze woorden en andere voor het eerst te horen, maken sommige ouders zich zorgen als hun kind niet zo veel of zo vroeg lijkt te praten als andere baby’s en of een controleafspraak met de kinderarts nodig is.

Het eerste wat je moet begrijpen, is dat het tijdstip van de eerste woorden kan variëren van baby tot baby. “Er is een normale ontwikkelingsrange en sommige baby’s beginnen eerder of later te praten dan anderen,” legt Dr. Alison Mitzner, een gecertificeerd kinderarts en auteur van “Calm and Confident Parenting”, uit. Sommige kinderen hebben genetisch gezien de neiging om eerder te gaan praten dan andere kinderen en sommige baby’s worden ook beïnvloed door hun omgeving en of ze jongere broertjes en zusjes hebben die ze willen imiteren.

Onderzoek toont aan dat ouders die vaak praten ook invloed kunnen hebben op het verlangen van een baby om hetzelfde te willen doen. Wat de spraakontwikkeling van elk kind ook bevordert, “baby’s beginnen meestal rond 12 maanden met het spreken van één woord en rond 18 maanden met het gebruik van tweewoordzinnen,” zegt Dr. Michael Yogman, een kinderarts en huisarts bij Cambridge Pediatrics en assistent-klinisch professor in de kindergeneeskunde aan Harvard Medical School. Het is ook vermeldenswaard dat deze vroege woorden meestal onderscheidend zijn en verschillen van de geluiden en andere vroege vormen van verbale communicatie die ouders waarnemen in hun baby’s, al in de eerste maanden na de geboorte.

Vroege tekenen dat woorden begrijpelijk kunnen worden, zijn onder meer dat een baby brabbelt alsof hij in zinnen praat of bepaalde geluiden combineert met gezichtsuitdrukkingen of gebaren die aangeven dat een kind een specifieke frustratie of wens probeert uit te drukken. “Als je baby brabbelt met wijzen en gebaren, communiceert je baby nog steeds,” zegt Mitzner.

Wanneer moet ik me zorgen maken als mijn baby niet praat? Hoewel het moment waarop de eerste woorden en andere vormen van communicatie plaatsvinden kan variëren om verschillende redenen, kan het op een bepaald moment een teken zijn van gehoorstoornissen of ontwikkelingsachterstand als een baby niet spreekt. “Wanneer kinderen op de leeftijd van 18-24 maanden nog geen woorden zeggen, kunnen ouders hun zorgen bespreken met een kinderarts,” zegt Dr. Jason Nagata, een kinderarts bij UCSF Benioff Children’s Hospital in San Francisco. “Een kinderarts kan gehoorverlies controleren of taalvertragingen beoordelen en het gezin doorverwijzen naar een logopedist of een specialist in ontwikkelings- en gedragspediatrie, indien nodig.”

FAQ

1. Wat is het meest voorkomende eerste woord van een baby?
Het meest voorkomende eerste woord in het Amerikaans-Engels is een variatie op “mama” of “papa”.

2. Wat zijn andere veelvoorkomende eerste woorden van een baby?
Andere veelvoorkomende eerste woorden zijn “bal”, “hallo”, “nee” en “hond”.

3. Moet ik me zorgen maken als mijn baby niet zo veel of zo vroeg lijkt te praten als andere baby’s?
Nee, het tijdstip van de eerste woorden kan variëren van baby tot baby. Sommige baby’s beginnen eerder of later te praten dan anderen.

4. Wat kan invloed hebben op de spraakontwikkeling van een baby?
Genetische factoren en de omgeving waarin een baby zich bevindt kunnen invloed hebben op de spraakontwikkeling van een baby. Ouders die vaak met hun baby praten, kunnen ook invloed hebben op het verlangen van de baby om te praten.

5. Wanneer moet ik me zorgen maken als mijn baby niet praat?
Als een baby op de leeftijd van 18-24 maanden nog geen woorden zegt, kan dat een teken zijn van gehoorstoornissen of ontwikkelingsachterstand. Ouders kunnen hun zorgen bespreken met een kinderarts, die gehoorverlies kan controleren of taalvertragingen kan beoordelen en indien nodig kan doorverwijzen naar een logopedist of een specialist in ontwikkelings- en gedragspediatrie.

Belangrijke termen en jargon:

– Gehoorstoornissen: Problemen of afwijkingen in het gehoor.
– Ontwikkelingsachterstand: Een vertraging in de normale ontwikkeling bij kinderen.
– Taalvertragingen: Een vertraging in de normale taalontwikkeling bij kinderen.
– Logopedist: Een professional die gespecialiseerd is in spraak- en taalstoornissen.
– Specialist in ontwikkelings- en gedragspediatrie: Een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van ontwikkelings- en gedragsproblemen bij kinderen.

Suggesties voor aanvullende informatie:

Baby Centre: Baby’s first words – What to expect
National Center for Biotechnology Information: Early speech and language development in children
American Speech-Language-Hearing Association: Speech and Language Developmental Milestones