De Tijdloze Kracht van The Beatles

Het is algemeen bekend dat The Beatles de kracht van songwriting belichamen. Ongeacht de periode in hun carrière en de stijl die ze belichaamden, ongeacht hoe abstract hun teksten waren en hoe het schrijfproces verliep, bleef de menselijkheid altijd centraal staan in alles wat ze creëerden.

Die diepgewortelde menselijkheid in de discografie van The Beatles maakt hen zo herkenbaar en hun nummers tijdloos. Het maakt niet uit wat er in de wereld gebeurt; emoties zoals liefde en verdriet, de bouwstenen van empathie, blijven bestaan en niemand kan ze zo naar de oppervlakte van muziek brengen als The Beatles.

Natuurlijk heeft elk bandlid bijgedragen aan de band, maar de songwriting partnership van John Lennon en Paul McCartney was de drijvende kracht achter hun succes. Gezien wat het duo samen heeft bereikt, is het jammer dat hun relatie op zulke zure toon eindigde. Naarmate hun partnerschap begon af te brokkelen en ze verschillende creatieve waarden hadden, was het slechts een kwestie van tijd voordat de band uit elkaar viel.

Daarna werd de band tussen Lennon en McCartney verbroken, en hoewel het nog steeds verzorgd werd en gepleisterd, genas het nooit helemaal. Ze zouden sporadisch met elkaar praten en samen muziek spelen, maar op een dag, toen McCartney bij Lennon thuis kwam, wees Lennon hem af.

Dat was een periode waarin Paul constant bij onze deur aankwam met een gitaar,” zei hij, “Ik liet hem binnen, maar uiteindelijk zei ik tegen hem: ‘Bel alsjeblieft voordat je langskomt. Het is geen 1956 meer en onverwachts bij de deur verschijnen is niet hetzelfde. Weet je, geef me gewoon een belletje.’ Hij was daar verdrietig over, maar zo bedoelde ik het niet. Ik bedoelde alleen maar dat ik de hele dag voor een baby zorgde en er verscheen opeens een man aan de deur.”

De twee zouden elkaar niet meer zien, maar ze wilden niet volledig ruzie maken, dus zouden ze met elkaar praten aan de telefoon. Hun gesprekken gingen niet meer over muziek, maar ze ontwikkelden andere hobby’s, zoals brood bakken, en praatten daar in plaats daarvan over. De laatste keer dat ze elkaar spraken was ongeveer twee maanden voordat Lennon werd neergeschoten, en hij eindigde het gesprek met de woorden: “Denk af en toe aan me, mijn oude vriend.”

Een paar uur nadat John Lennon was vermoord, werd McCartney bestormd door de pers die zijn reactie op de gebeurtenis wilden horen. McCartney was, zoals velen dachten, kil in zijn reactie en beschreef het nieuws als “schokkend”, maar met weinig tot geen emotie op zijn gezicht. Zijn onverschilligheid werd verkeerd begrepen als onverschilligheid voor het nieuws, maar het was juist het tegenovergestelde, aangezien McCartney in shock was. De wereld kon het nieuws nauwelijks verwerken, dus stel je voor hoe een van zijn beste vrienden zich moet hebben gevoeld.

Later, nog steeds niet volledig in staat om de dood van Lennon te accepteren, ging McCartney weer aan het werk aan zijn album Tug of War. Het album bevatte bijdragen van verschillende muzikanten, zoals bekende gezichten George Martin en Ringo Starr, en ook een van de favoriete gitaristen van The Beatles, Carl Perkins. Perkins was altijd een enorme inspiratie voor The Beatles, omdat ze meer van zijn nummers coverden dan die van andere artiesten, dus het is geen verrassing dat McCartney snel klaarstond om met Perkins samen te werken.

Het nummer dat ze samen maakten was ‘Get It’, dat in een paar dagen werd opgenomen toen Perkins bij McCartney thuis verbleef. Als bedankje voor hun gastvrijheid speelde Perkins Linda en Paul een stukje voor van een nummer waaraan hij werkte, zeggend dat de tekst hem ‘s nachts was gekomen.

Het laatste gedeelte van het nummer ging als volgt: “Als we elkaar nooit meer ontmoeten aan deze kant van het leven / over een tijdje daarboven / waar het vredig en stil is / mijn oude vriend / denk je af en toe aan me…”

Met dat lied barstte McCartney in tranen uit. Perkins stopte, in verwarring, met spelen en dacht dat er iets was gebeurd of dat McCartney het nummer niet leuk vond. In plaats daarvan sloeg Linda haar arm om haar man heen en bedankte Perkins, zeggend dat het nummer hem eindelijk in staat stelde zijn verdriet te uiten.

De woorden “af en toe” zijn McCartney altijd bijgebleven, aangezien het de titel was van het laatste nummer van The Beatles met AI-gegenereerde zang van John Lennon. Het lijkt passend dat McCartney, iemand wiens woorden zoveel mensen raakten, hetzelfde werd gegund door een van zijn favoriete muzikanten. Door Lennon’s laatste woorden aan zijn vriend te verwerken, stelde Perkins McCartney in staat zijn verdriet volledig te doorgronden en het verlies van iemand die hem zo dierbaar was te verwerken. Hoe toevallig dat een van ‘s werelds grootste songwriters, tijdens een van zijn meest moeilijke periodes, een helpende hand werd geboden door de kunstvorm waar hij van hield en de persoon die hem verliefd liet worden op die kunstvorm.

FAQ:

1. Wat maakt de discografie van The Beatles zo herkenbaar en tijdloos?
De diepgewortelde menselijkheid in hun nummers maakt ze herkenbaar en tijdloos. Emoties zoals liefde en verdriet worden op een unieke manier naar voren gebracht in hun muziek.

2. Wat was het belang van de songwriting partnership tussen John Lennon en Paul McCartney?
De songwriting partnership tussen Lennon en McCartney was de drijvende kracht achter het succes van The Beatles. Ze hebben samen veel bereikt, maar hun relatie eindigde uiteindelijk op een zure toon.

3. Wat gebeurde er nadat de band uit elkaar viel?
Na de breuk tussen Lennon en McCartney was hun band verbroken. Hoewel ze nog wel sporadisch met elkaar praatten en muziek speelden, was hun relatie nooit meer hetzelfde.

4. Hoe reageerde Paul McCartney op de dood van John Lennon?
Paul McCartney werd bestormd door de pers na de moord op John Lennon. Zijn reactie werd verkeerd begrepen als onverschilligheid, maar McCartney was eigenlijk in shock.

5. Met wie werkte McCartney samen aan zijn album Tug of War?
McCartney werkte samen met verschillende muzikanten aan zijn album Tug of War, waaronder George Martin, Ringo Starr en Carl Perkins.

Definitions:
– Discografie: Een lijst of verzameling van alle muziekopnames die een muzikant of band heeft uitgebracht.
– Songwriting partnership: Een samenwerking tussen twee of meer songwriters om nummers te schrijven.
– Breuk: Het einde van een relatie of samenwerking.

Suggested related link: The Beatles Official Website