De Vele Gezichten van “Phil” of “Phile”

Als liefhebber van woorden, houd ik van de klank ervan, de nuance, het gebruik en vooral van het ontdekken van de oorsprong en hoe ze in ons lexicon beland zijn. Laten we daarom eens kijken naar de vele woorden die de combinatie “phil” of “phile” bevatten en zien wat we kunnen ontdekken.

We beginnen met “logophile.” Een logophile is een liefhebber van woorden. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden “logos,” wat “woord” of “spraak” betekent, en “philia,” wat “liefde” of “genegenheid” betekent. Mensen die genegenheid hebben voor boeken worden bibliofielen genoemd, cinefielen houden van films en wijnliefhebbers worden oenofielen genoemd. En mensen die van mensen houden – nou, om een nieuwe draai te geven aan het klassieke lied van Barbra Streisand, zijn zij “de gelukkigste mensen ter wereld”.

“Filantropie” betekent “liefde voor mensheid.” Het woord is afgeleid van de Griekse woorden “philos,” wat “liefde” betekent, en “anthropos,” wat “mens” of “mensheid” betekent. Het woord “filantroop” verwijst dus naar een persoon die streeft naar het bevorderen van het welzijn van anderen, vooral door vrijgevig geld te schenken aan goede doelen.

Het woord “filosofie” betekent “liefde voor wijsheid.” Het is afgeleid van de Griekse woorden “philos” (“liefde”) en “sophia” (“wijsheid”). Filosofie is in wezen een systematische studie van algemene en fundamentele vragen over onderwerpen als bestaan, rede, kennis, waarde, geest en taal.

In een veel meer gespecialiseerd domein is filatelie de studie van postzegels, gestempelde enveloppen, poststempels, ansichtkaarten en andere materialen met betrekking tot postbezorging. Het woord is een combinatie van het Griekse woord “phil,” wat “liefhebbend” betekent, en het woord “ateleia,” wat “belastingvrijstelling” betekent.

Er zijn talloze liefhebbers die nooit ophouden met genieten van de wonderen van Moeder Natuur. Een persoon die een sterke emotionele verbinding voelt met de natuurlijke wereld wordt een biophilie genoemd. Een persoon die van planten houdt, is een fytofiel, terwijl iemand die van bloemen houdt, een anthofiel wordt genoemd. En een dendrofiel is een persoon die van bomen en bossen houdt.

In de hemelse sfeer houden selenofielen van de maan, genieten umbraphielen nooit van een kans om een ​​verduistering te ervaren, terwijl nephofielen graag naar wolken kijken.

En geografisch gezien, houden orophielen van bergen, limnofielen van meren en thalassofielen zijn het gelukkigst op zee.

De naam Philadelphia past ook mooi in deze discussie. De stad werd in 1682 gesticht door William Penn, een Engelse Quaker en voorvechter van religieuze vrijheid. Hij noemde de stad Philadelphia, wat Grieks is voor “broederlijke liefde”, afgeleid van de Griekse termini “phílos” (“liefde”) en “adelphos”, wat “broeder” betekent. Waarom die naam? In 1681 verleende koning Charles II van Engeland Penn een charter als onderdeel van een schuldaflossing. Het charter omvatte het land dat de Pennsylvaniakolonie zou worden. Penn wilde echter goede relaties handhaven met de oorspronkelijke Lenape-stam die zich op het land had gevestigd, dus liet hij het charter achterwege en kocht het land rechtstreeks van de Lenape-mensen. Na een vriendschapstverdrag te hebben gesloten met Lenape-hoofdman genaamd Tammany, noemde Penn het terrein Philadelphia om het sentiment van broederlijke liefde uit te drukken.

Persoonlijke namen komen ook in het spel. Bijvoorbeeld, de naam Phillip betekent eigenlijk “liefhebber van paarden”. Het is afgeleid van het Griekse woord “philos” (“duur”, “liefhebben”) en “hippos”, wat “paard” betekent.

De mannelijke naam Philo, ook afgeleid van het Griekse woord “philos”, betekent “minnaar”, “beminde” of “vriend”. Philo van Alexandrië, ook wel Philo Judaeus (20 v.Chr. – 50 n.Chr.) genoemd, was een Joodse filosoof die in Alexandrië woonde in de destijds Romeinse provincie Egypte. Een vooraanstaande schrijver van de Hellenistische Joodse gemeenschap in Alexandrië, hij schreef uitgebreid in het Grieks over de overlappingsgebieden van filosofie, politiek en religie en onderzocht specifiek de verbanden tussen Griekse platonische filosofie en late Tweede Tempel-jodendom.

Terug naar het heden. Voor mensen die van televisie houden, hebben we ons kijkplezier te danken aan Philo Taylor Farnsworth (1906-1971), de Amerikaanse uitvinder en televisiepionier. Hij is vooral bekend voor zijn uitvinding in 1927 van het eerste volledig functionele volledig elektronische beeldopnameapparaat, de image dissector, evenals het eerste volledig functionele en complete volledig elektronische televisiesysteem. Farnsworth ontwikkelde een televisiesysteem compleet met ontvanger en camera, dat hij commercieel produceerde via de Farnsworth Television and Radio Corporation in Fort Wayne, Indiana.

In de wereld van fictie…

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat betekent “logophile”?
– Een logophile is een liefhebber van woorden.

2. Wat betekent “filantropie”?
– Filantropie betekent “liefde voor mensheid”.

3. Wat betekent “filosofie”?
– Filosofie betekent “liefde voor wijsheid”.

4. Wat is filatelie?
– Filatelie is de studie van postzegels en andere materialen met betrekking tot postbezorging.

5. Wat is een biophilie?
– Een biophilie is een persoon die een sterke emotionele verbinding voelt met de natuurlijke wereld.

6. Wat betekent “Philadelphia”?
– Philadelphia is Grieks voor “broederlijke liefde” en is de naam van een stad in de Verenigde Staten.

7. Wat betekent de naam “Phillip”?
– De naam Phillip betekent “liefhebber van paarden”.

8. Wat betekent de naam “Philo”?
– De naam Philo betekent “minnaar”, “beminde” of “vriend”.

9. Wie was Philo van Alexandrië?
– Philo van Alexandrië was een Joodse filosoof die in Alexandrië woonde in de destijds Romeinse provincie Egypte.

10. Wie was Philo Taylor Farnsworth?
– Philo Taylor Farnsworth was een Amerikaanse uitvinder en televisiepionier.

Definities van belangrijke termen:

– Logophile: Een liefhebber van woorden.
– Filantropie: Liefde voor mensheid; het streven naar het bevorderen van het welzijn van anderen.
– Filosofie: Liefde voor wijsheid; systematische studie van fundamentale vragen over verschillende onderwerpen.
– Filatelie: De studie van postzegels, postbezorging en aanverwante materialen.
– Biophilie: Sterke emotionele verbinding met de natuurlijke wereld.
– Philadelphia: Griekse term voor “broederlijke liefde”; naam van een stad in de Verenigde Staten.
– Phillip: Naam die “liefhebber van paarden” betekent.
– Philo: Naam die “minnaar”, “beminde” of “vriend” betekent.
– Philo van Alexandrië: Joodse filosoof uit de oudheid.
– Philo Taylor Farnsworth: Amerikaanse uitvinder en televisiepionier.

Gerelateerde links:

Filantropie
Filosofie
Filatelie
Philadelphia
Philo
Philo van Alexandrië
Philo Taylor Farnsworth