Durf jij je eigen verhaal te delen?

Het kan soms lastig zijn om een betaalbare woning te vinden of om aan de hoge huizenprijzen te voldoen. Als je worstelt met de stijgende kosten van alles, ben je niet de enige. Het lijkt alsof alles duurder wordt op Prince Edward Island (P.E.I.), van de huurprijzen tot de kosten van voedsel. Maar wat als jouw verhaal deel kan uitmaken van de oplossing?

Heb je er ooit over nagedacht om je eigen verhaal te schrijven en je perspectief of levenservaringen te delen? Hier bij CBC bieden we je de kans om dat te doen.

Wat is een First Person column?

Een goede vraag! First Person columns bij CBC zijn de plek waar je jouw verhaal kunt vertellen, in je eigen bewoordingen. Het is een persoonlijkere manier om een verhaal te delen en het geeft lezers een kijkje in jouw leven.

Een indrukwekkend First Person verhaal kan iemands kijk op de wereld veranderen door ze een nieuw perspectief te bieden, of iemand het gevoel geven dat ze niet alleen staan als ze zichzelf herkennen in jouw verhaal.

Wat zoeken we?

We publiceren allerlei soorten stukken, maar deze serie gaat over huisvesting en de kosten van levensonderhoud. Je hoeft geen professionele schrijver te zijn, we begeleiden je tijdens het hele proces. Het enige wat je nodig hebt is een verhaal dat je kunt vertellen in ongeveer 500 tot 600 woorden, en het moet een origineel stuk zijn dat nog niet ergens anders is gepubliceerd.

Hoe specifieker, hoe beter. Focus op een aspect van jouw levenservaring en probeer niet alles te omvatten. Misschien ben je een huurder die geen betaalbare woning kan vinden. Misschien heb je moeten afzien van het kopen van een huis of ben je gedwongen om weer bij je ouders in te trekken of te stoppen met studeren. Misschien moet je naar de voedselbank om je gezin te voeden, of werk je twee of drie banen en verdien je nog steeds niet genoeg om van te leven. Dit zijn slechts ideeën om je op weg te helpen!

Wat zijn de vereisten?

Je moet een Canadees staatsburger of permanente resident zijn die legaal in Canada mag werken, omdat de geselecteerde schrijvers betaald zullen worden voor hun werk.

Je moet beschikbaar zijn om samen te werken met de redacteur (ikzelf!) gedurende het hele redactieproces.

Je moet toestemming geven om je naam en foto’s op onze website te laten publiceren.

Hoe gaat het verder?

Ik ben een producer hier bij CBC P.E.I. en de redacteur achter de meeste First Person stukken. Ik zal alle inzendingen doornemen met ons redactieteam in Charlottetown en een handvol mensen selecteren wiens verhalen een diverse reeks levenservaringen vertegenwoordigen. Ik zal iedereen die een voorstel indient terugkoppeling geven, zelfs als jouw idee niet geschikt is.

Als we jouw verhaal selecteren, begeleid ik je bij elke stap tijdens het redigeren van je stuk. Van de eerste versie tot publicatie, van het verhaal zelf tot de kop en de foto’s die bij het stuk zullen worden geplaatst.

Heb je nog vragen? Stuur me een e-mail naar: [email protected].

Dien hier je voorstel in!

En hier zijn nog wat voorbeelden van First Person verhalen:

Mensen kopen boodschappen in de groenteafdeling van een supermarkt in Toronto, 17 juli 2023. Misschien heb jij je manier van boodschappen doen moeten veranderen of nieuwe recepten moeten leren omdat boodschappen doen zo duur is geworden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is een First Person column?
Een First Person column is een plek waar je jouw persoonlijke verhaal kunt delen in je eigen woorden. Het is een manier om de lezers een kijkje te geven in jouw leven en hen een nieuw perspectief te bieden.

2. Wat zoekt CBC voor deze serie?
CBC zoekt verhalen over huisvesting en de kosten van levensonderhoud. Het maakt niet uit of je een professionele schrijver bent, CBC begeleidt je tijdens het hele proces. Het enige wat je nodig hebt is een origineel verhaal van ongeveer 500 tot 600 woorden dat nog niet ergens anders is gepubliceerd.

3. Wat zijn de vereisten om deel te nemen?
Je moet een Canadees staatsburger of permanente resident zijn die legaal in Canada mag werken. Daarnaast moet je beschikbaar zijn om samen te werken met de redacteur gedurende het hele redactieproces. Je moet ook toestemming geven om je naam en foto’s op de CBC-website te laten publiceren.

4. Hoe wordt de selectie gemaakt?
Een producer en redacteur bij CBC P.E.I. zal alle inzendingen met het redactieteam in Charlottetown doornemen. Ze zullen een diverse reeks levenservaringen selecteren en feedback geven, zelfs als jouw idee niet geschikt is.

5. Hoe verloopt het redactieproces als je verhaal wordt geselecteerd?
Als je verhaal wordt geselecteerd, zal de redacteur je begeleiden bij elke stap tijdens het redigeren, van de eerste versie tot publicatie. Ze zullen je helpen met het verhaal zelf, de kop en de foto’s die bij het stuk worden geplaatst.

Voor meer informatie en om je voorstel in te dienen, kun je een e-mail sturen naar [email protected].

Voorbeelden van First Person verhalen vind je [hier](https://www.cbc.ca/news/canada/prince-edward-island/topic/Tag/First%20Person).