Een Nieuwe Start: Het Succesverhaal van Het Healing House in Penticton

In minder dan zes maanden zijn er al verhalen van herstel naar voren gekomen uit een nieuw vier verdiepingen tellend, 54-eenheid tellend ondersteunend huisvestingsgebouw in Penticton.

Het Healing House, gelegen aan de Skaha Lake Road 3240, werd officieel onthuld op vrijdag 9 februari, met gekozen functionarissen, gemeenschapsleiders en het ondersteunend personeel van het gebouw onder degenen die deze gelegenheid vierden.

Met momenteel 36 bezette eenheden, biedt het ondersteunende huisvestingsgebouw inheemsgerichte ondersteuning voor mensen in een alcohol- en drugsvrije omgeving.

Mensen die dakloos zijn of risico lopen op dakloosheid begonnen in augustus 2023 in het gebouw te verhuizen.

Een bewoner vertelde de grote menigte op vrijdag: “Sinds ik in dit gebouw ben, heb ik me nooit leeg gevoeld, ik heb me nooit alleen gevoeld.”

Het gebouw heet snpaʔx̌təntn, wat “een genezingsplek” betekent in Nsyilxcən – de taal die wordt gesproken door de Syilx-people. De opening werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het Ooknakane Friendship Centre, ASK Wellness, BC Housing en de Penticton Indian Band.

“Dit is allemaal erg afhankelijk van samenwerking,” aldus Boundary-Similkameen MLA Roly Russell. “Een dag op straat is al te veel voor iedereen… iedereen verdient de kansen die gepaard gaan met het hebben van een veilige en stabiele plek om thuis te noemen.”

Een bewoner die dakloos was of het risico liep dakloos te worden, is na zijn tijd in het Healing House verhuisd naar markthuisvesting, deelde Russell mee. “Dat is al een behoorlijk krachtig getuigenis,” voegde de MLA eraan toe.

Het Healing House vertegenwoordigt een investering van $15,9 miljoen van de B.C. overheid. Er zal jaarlijks een exploitatiesubsidie van ongeveer $1,8 miljoen worden verstrekt.

Levens- en arbeidsvaardigheidstraining, alcohol- en drugsbegeleiding, evenals maaltijdprogramma’s, behoren tot de 24/7 aangeboden diensten.

“Dit is zo’n geweldig evenement dat jullie vandaag allemaal meemaken,” zei Chief Greg Gabriel van de Penticton Indian Band. “Het doel en de intentie van deze structuur is om degenen die worstelen te helpen en degenen die proberen te herstellen te helpen.”

Penticton burgemeester Julius Bloomfield herinnerde zich ondertussen toen het gebouw voor het eerst werd voorgesteld aan de vorige raad van de stad. De huidige burgemeester was destijds raadslid en zei dat er een langdurige discussie in het stadhuis nodig was voordat het voorstel uiteindelijk groen licht kreeg.

“We realiseerden ons het belang van deze faciliteit, keerden terug en zeiden ‘ja’,” aldus Bloomfield. “Gebaseerd op herstel en gericht op inheemsheid, zijn deze huizen nog een nodige en verwelkomde stap voor degenen op de reis van herstel.”

Het vier verdiepingen tellende gebouw heeft 52 studio-appartementen en twee eenheden met één slaapkamer voor stellen. Elke eenheid heeft een eigen badkamer, kitchenette en basismeubilair, aldus de B.C. overheid.

Lokale inheemse kunstenaars hebben ook verschillende opdrachtwerken aan het gebouw bijgedragen.

“We kunnen alleen verandering teweegbrengen als we iedereen samenvoegen en daarbij risico’s nemen, en dat risico gebeurt vandaag hier,” aldus Bob Hughes, uitvoerend directeur van ASK Wellness Society. “We moesten woorden omzetten in daden en relaties omzetten in partnerschappen om hier te komen.”

LEES MEER: Okanagan-Similkameen organiseert workshop over voorschriften voor kortetermijnverhuur

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is het Healing House in Penticton?
Het Healing House is een nieuw vier verdiepingen tellend, 54-eenheid tellend ondersteunend huisvestingsgebouw in Penticton.

2. Welk type ondersteuning biedt het Healing House?
Het Healing House biedt inheemsgerichte ondersteuning voor mensen in een alcohol- en drugsvrije omgeving.

3. Wie heeft het Healing House mogelijk gemaakt?
Het Healing House is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het Ooknakane Friendship Centre, ASK Wellness, BC Housing en de Penticton Indian Band.

4. Wat betekent de naam van het gebouw?
De naam van het gebouw, snpaʔx̌təntn, betekent “een genezingsplek” in Nsyilxcən, de taal die wordt gesproken door de Syilx-people.

5. Welke diensten worden er aangeboden in het Healing House?
Het Healing House biedt levens- en arbeidsvaardigheidstraining, alcohol- en drugsbegeleiding, evenals maaltijdprogramma’s. Deze diensten worden 24/7 aangeboden.

6. Wat is de investering van de B.C. overheid in het Healing House?
De B.C. overheid heeft $15,9 miljoen geïnvesteerd in het Healing House.

Belangrijke termen/jargon:

– Ondersteunend huisvestingsgebouw: Een gebouw dat ondersteunende huisvesting biedt aan mensen die dakloos zijn of risico lopen op dakloosheid.
– Inheemsgerichte ondersteuning: Ondersteuning die is afgestemd op de behoeften en culturele achtergrond van inheemse mensen.
– Levens- en arbeidsvaardigheidstraining: Training om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het dagelijks leven en werk.
– Alcohol- en drugsbegeleiding: Begeleiding en ondersteuning bij het omgaan met alcohol- en drugsverslaving.

Suggestie voor gerelateerde links:
BC Housing
ASK Wellness Society
Penticton Indian Band