Gedichten in beweging: Toronto’s poëtische reis

Toronto-bewoners kunnen zich opmaken voor een poëtische reis dankzij een lang vergeten programma dat een grote comeback maakt.

Gedichten in Beweging, een initiatief dat sinds 2012 niet meer gehoord of gezien werd, is op maandag nieuw leven ingeblazen en heeft al installaties lopen op 75 procent van het bus- en treinsysteem van de TTC.

Het project heeft tot doel origineel werk van diverse opkomende en gevestigde dichters uit te brengen, net zoals het 12 jaar geleden deed toen het project “Poëzie onderweg” werd genoemd.

Meer dan een decennium later zouden twee inwoners van Scarborough en jeugdvrienden er hard aan werken om het programma nieuw leven in te blazen.

Latif Murji, een praktiserend arts en voorvechter van gezondheidsgelijkheid, en Addesse Haile, een consultant, leiden de herlancering van het geliefde programma om meer diverse Canadese stemmen te verheffen.

Sterker nog, het selectieproces van Gedichten in Beweging geeft prioriteit aan stemmen uit traditioneel ondervertegenwoordigde en gelijkheid zoekende groepen.

Het duo hoopt ook in de toekomst vertaalde poëzie in andere talen en dialecten in de komende reeksen in de schijnwerpers te zetten.

“Het idee van Gedichten in Beweging is ontstaan uit nostalgie en een diepgeworteld geloof in de kracht van woorden”, aldus Haile in een persbericht. “We wilden een gekoesterde herinnering uit onze jeugd nieuw leven inblazen en er een conduit voor creativiteit en vertegenwoordiging van onze stad van maken,” voegde Haile toe.

De eerste reeks gedichten bevat werken van de volgende dichters:

– Het ouder worden door Lillian Allen.
– Liefdesspraak door d’bi.young anitafrika.
– ALT-Lente door Britta B.
– Lied van Sheba door Adebe DeRango-Adem.
– Zaadcyclus door Martin Gomes.
– Ik stuur mijn liefde vanaf Old Mill Station door Andrea Josic.
– afkaaga door Furqan Mohamed.
– Ik ben beide door Latif Murji, die ook mede-oprichter van het programma is.
– Reflectie door Ikenna Onyegbula.
– Voetnoten voor de Toronto Sky door Pujita Verma.
– Aan al het licht door Najwa Zebian.

Voor meer informatie over de featured artiesten, klik hier.

Een FAQ-sectie op basis van de belangrijkste onderwerpen en informatie in het artikel:

1. Wat is Gedichten in Beweging?
Gedichten in Beweging is een programma dat origineel werk van diverse opkomende en gevestigde dichters in Toronto uitbrengt. Het programma werd voor het eerst gelanceerd als “Poëzie onderweg” 12 jaar geleden.

2. Wie leidt de herlancering van Gedichten in Beweging?
Latif Murji, een praktiserend arts en voorvechter van gezondheidsgelijkheid, en Addesse Haile, een consultant, leiden de herlancering van het programma.

3. Wat is het doel van Gedichten in Beweging?
Het doel van Gedichten in Beweging is om meer diverse Canadese stemmen te verheffen en prioriteit te geven aan stemmen uit traditioneel ondervertegenwoordigde en gelijkheid zoekende groepen.

4. Welke dichters zijn opgenomen in de eerste reeks van Gedichten in Beweging?
De eerste reeks gedichten bevat werken van de volgende dichters: Lillian Allen, d’bi.young anitafrika, Britta B., Adebe DeRango-Adem, Martin Gomes, Andrea Josic, Furqan Mohamed, Latif Murji, Ikenna Onyegbula, Pujita Verma en Najwa Zebian.

Belangrijke termen/jargon:

– TTC: Toronto Transit Commission, het openbaar vervoersysteem van Toronto.
– Scarborough: Een stadsdeel in Toronto.
– Gelijkheid zoekende groepen: Groepen die streven naar gelijkheid en waarvan de stemmen vaak ondervertegenwoordigd zijn.
– Dichter: Iemand die poëzie schrijft.

Suggesties voor gerelateerde links:

Gedichten in Beweging
Lillian Allen
d’bi.young anitafrika
Britta B.
Adebe DeRango-Adem
Martin Gomes
Andrea Josic
Furqan Mohamed
Ikenna Onyegbula
Pujita Verma
Najwa Zebian