Geuren kunnen helpen bij het herstel van depressie, blijkt uit onderzoek

Een recent onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine en maatschappelijk werkers van UPMC suggereert dat vertrouwde geuren kunnen helpen bij het oproepen van herinneringen bij mensen met een depressie, wat mogelijk kan bijdragen aan hun herstel. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open, concludeert dat geuren effectiever zijn dan woorden bij het triggeren van herinneringen aan specifieke gebeurtenissen.

Dr. Kymberly Young, de seniorauteur van het onderzoek en universitair hoofddocent psychiatrie aan de School of Medicine van Pittsburgh, richtte zich op het stimuleren van de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de “vecht- of vluchtreactie”. Door de aandacht te richten op belangrijke gebeurtenissen, kunnen negatieve denkpatronen doorbroken worden en hersenprocessen op een positieve manier herbedraad worden. Het was verrassend voor Dr. Kymberly Young dat er nog niet eerder naar het gebruik van geuren als cues bij het oproepen van herinneringen bij depressieve personen was gekeken.

Het onderzoek omvatte het presenteren van verschillende geuren aan de deelnemers, zoals sinaasappels en koffie, en hen vragen om specifieke herinneringen op te roepen na het ruiken van de geuren. De geuren varieerden van Vicks VapoRub en gemalen koffie tot kokosolie, komijnpoeder, rode wijn, vanille-extract, kruidnagelbollen, schoensmeer, sinaasappelolie en ketchup.

De resultaten toonden aan dat depressieve personen betere herinneringen hadden wanneer ze geurprikkels kregen in vergelijking met woordprikkels. Herinneringen die getriggerd werden door geuren waren specifieker en voelden levendiger en meeslepender aan. Interessant genoeg bleek dat deelnemers die de geuren roken ook vaker positieve gebeurtenissen herinnerden, ook al werd hen niet specifiek gevraagd om positieve herinneringen op te roepen.

Dr. Young is van plan om geavanceerdere studies uit te voeren met behulp van hersenscanners om verder aan te tonen hoe geuren effectief de amygdala van depressieve personen activeren. Het ultieme doel is om het geheugen te verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde probleemoplossing, emotieregulatie en andere functionele aspecten waar depressieve personen vaak moeite mee hebben. Dit onderzoek opent nieuwe mogelijkheden voor behandelingen van depressie en benadrukt de kracht van geur bij het herstellen van de geestelijke gezondheid.

Gepubliceerd door: Daphne Clarance
Datum van publicatie: 15 februari 2024

FAQ

1. Hoe kan het gebruik van geuren bijdragen aan het herstel van mensen met een depressie?
Het onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh suggereert dat vertrouwde geuren herinneringen kunnen oproepen bij mensen met een depressie, wat kan helpen bij hun herstel. Door de aandacht te richten op belangrijke gebeurtenissen, kunnen negatieve denkpatronen worden doorbroken en hersenprocessen op een positieve manier worden herbedraad.

2. Waar richtte het onderzoek van Dr. Kymberly Young zich op?
Dr. Kymberly Young richtte zich op het stimuleren van de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de “vecht- of vluchtreactie”.

3. Wat waren de geuren die aan de deelnemers werden gepresenteerd?
De geuren varieerden van Vicks VapoRub en gemalen koffie tot kokosolie, komijnpoeder, rode wijn, vanille-extract, kruidnagelbollen, schoensmeer, sinaasappelolie en ketchup.

4. Wat waren de resultaten van het onderzoek?
De resultaten toonden aan dat depressieve personen betere en specifiekere herinneringen hadden wanneer ze geurprikkels kregen in vergelijking met woordprikkels. Deze herinneringen voelden levendiger en meeslepender aan. Interessant genoeg bleken deelnemers die de geuren roken ook vaker positieve gebeurtenissen te herinneren, zelfs als hen niet specifiek werd gevraagd om positieve herinneringen op te roepen.

5. Wat zijn de plannen van Dr. Young voor verder onderzoek?
Dr. Young is van plan geavanceerdere studies uit te voeren met behulp van hersenscanners om verder aan te tonen hoe geuren effectief de amygdala van depressieve personen activeren. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het geheugen, wat kan leiden tot verbeterde probleemoplossing, emotieregulatie en andere functionele aspecten waar depressieve personen vaak moeite mee hebben.

Definities

– Depressie: een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door langdurige gevoelens van verdriet en verlies van interesse in activiteiten.
– Amygdala: het deel van de hersenen dat betrokken is bij de verwerking en regulatie van emoties, waaronder angst en angstreacties.
– Geheugen: het vermogen om informatie op te slaan, te behouden en weer op te roepen.
– Cues: signalen die herinneringen of reacties kunnen triggeren.

Gerelateerde links

UPMC
Journal JAMA Network Open