Gevangen tussen herinneringen: Een ode aan verloren vrienden

Vandaag had ik te kampen met wat problemen die het schrijven en publiceren van een Wrambling in gevaar brachten. Ik had vorige week een ander gedicht geschreven dat ik hier wilde delen, maar de zaken zagen er niet rooskleurig uit. Terugkijkend op eerdere geschriften vond ik wat ik geloofde dat het eerste, of op zijn minst een van de eerste drie, van mijn geschriften was, inclusief mijn allereerste gepubliceerde gedicht voor dit publiek. Hier bied ik je de herdruk van dat zeer vroege geschrift aan, het eerdergenoemde gedicht “Traanvlekken op de Muur”, en mijn nieuwste gedicht “Bedankt voor een Speciale Vriend”.

Het “achtergrondverhaal” van het gedicht “Traanvlekken op de Muur” dateert uit het midden tot eind jaren ’60 en onze deelname aan het Vietnam Conflict of Oorlog, zoals je het ook wilt noemen of herinneren.

Schrijven is altijd mijn passie geweest en al op jonge leeftijd droomde ik ervan om schrijver of journalist te worden. In de vroege jaren ’60 werden een paar van mijn gedichten gepubliceerd in zowel de “Friendship Volunteer”, waar ik toevallig vrijwilliger was, als in de Olean Times Herald. Indirect heeft het Vietnam Conflict mijn droom om schrijver te worden onderbroken, omdat ik ervoor koos om me aan te melden bij de Amerikaanse marine, waar ik van 1963 tot 1966 diende. Gelukkig voor mij werd ik verliefd op mijn toekomstige vrouw en nam ik ontslag; ik vond een baan om ons leven te starten en schrijven werd al snel een hobby en een inspiratie, in plaats van een roeping.

“Mijn gekozen pad” leidde me weg van het pad dat anderen naar Vietnam bracht. Veel mensen werden opgeroepen of gingen, niet uit eigen keuze, naar een plek waar weinigen ooit van hadden gehoord. Drie mensen, die allemaal op verschillende manieren mijn leven hebben beïnvloed, komen in gedachten terwijl ik dit gedicht schrijf, mijn eerste poging om mijn woorden op een nieuwe manier met het publiek te delen.

Robert (Bob) Hunter overleed in november 2002. Roland (Rolly) Miles werd weggenomen in mei 2015. Thomas (Tom) Geyer was de laatste van deze bekenden die in juli 2018 deze aarde verliet. Alle drie werden ze beïnvloed door het Vietnam Conflict en het gevolg van hun overlijden was indirect of toevallig, maar niet minder tragisch.

In de zomer van 2016 bracht de Moving Wall een bezoek aan Hornell, NY. Als lid van de Genesee Valley Chorus destijds zong ik met de rest van de groep als onderdeel van de ceremonie ter ere van de veteranen van wie de namen “op de muur” waren gegraveerd. Een korte onweersbui trok over het gebied en liet een stortvloed aan regen achter. Na het passeren ervan bleef helder zonlicht over en regendruppels. Terwijl ik naar de muur keek en de naam van “Bob” Hunter zag, nam ik ook de regendruppels waar. Die regendruppels leken voor mij “Traanvlekken op de Muur”.

Chuck Wiser, 26 mei 2021

Veelgestelde vragen (FAQ) over “Traanvlekken op de Muur” en “Bedankt voor een Speciale Vriend”:

1. Wat is het “achtergrondverhaal” van het gedicht “Traanvlekken op de Muur”?
Het “achtergrondverhaal” van het gedicht “Traanvlekken op de Muur” dateert uit het midden tot eind jaren ’60 tijdens de Vietnamoorlog. Het gedicht is geïnspireerd door de ervaringen van de auteur en zijn betrokkenheid bij de oorlog.

2. Wie heeft de auteur beïnvloed bij het schrijven van het gedicht?
Drie mensen hebben de auteur op verschillende manieren beïnvloed bij het schrijven van het gedicht: Robert (Bob) Hunter, Roland (Rolly) Miles en Thomas (Tom) Geyer. Ze zijn allemaal op de een of andere manier verbonden met de Vietnamoorlog en hun overlijden had indirecte en tragische gevolgen.

3. Wat is de betekenis van de regendruppels in het gedicht?
Tijdens een bezoek aan de Moving Wall, een gedenkplaats voor veteranen, zag de auteur de naam van “Bob” Hunter op de muur en merkte hij regendruppels op. Voor de auteur symboliseerden deze regendruppels “Traanvlekken op de Muur”, die de emotie en de impact van de oorlog weerspiegelden.

Belangrijke termen/jargon:

– Wrambling: Een term die door de auteur wordt gebruikt om te verwijzen naar zijn schrijf- en publicatieproblemen.
– Vietnam Conflict/Oorlog: Verwijst naar de oorlog die plaatsvond in Vietnam tussen 1955 en 1975.

Suggesties voor gerelateerde links:

An Army article on the Vietnam War
The official website of Hornell’s Veterans Memorial Park