Hoewel het woord “enormiteit” in het verleden altijd werd geassocieerd met grootte, zijn er door de jaren heen significante veranderingen opgetreden in de betekenis ervan. Deze veranderingen hebben sommige taalpuristen verrast, maar moderne woordenboeken geven aan dat het gebruik van “enormiteit” om grootte uit te drukken, niet per se fout is.

In de vroege 20e eeuw kon je, als student van William Strunk, zonder enig probleem het woord “enormiteit” gebruiken om naar grootte te verwijzen, precies zoals de schrijvers in de citaten hierboven deden. Echter, toen E.B. White in de late jaren 1950 de tekst van “The Elements of Style” van zijn voormalige professor William J. Strunk uitbreidde, werd het gebruik van “enormiteit” om grootte uit te drukken als een fout beschouwd. White voegde ongeveer 50 pagina’s toe aan het oorspronkelijke werk van Strunk en transformeerde het tot een bestseller.

Maar als we naar moderne woordenboeken kijken, vinden we een andere kijk op het gebruik van “enormiteit”. Volgens Merriam-Webster kan het woord wel degelijk gebruikt worden om grootte aan te duiden. Hoewel sommige puristen vasthouden aan het idee dat “enormiteit” alleen verwijst naar “grote slechtheid,” erkennen moderne bronnen dat het woord ook de betekenis van “aanzienlijk afwijken van het verwachte of normale” kan hebben.

Het is interessant om te zien hoe het gebruik van “enormiteit” in de loop der tijd is geëvolueerd. In de late 15e eeuw betekende het woord “enormiteit” een afwijking van de norm, terwijl het bijvoeglijk naamwoord “enorm” dezelfde oorspronkelijke betekenis had. Langzaamaan heeft het woord “enorm” de betekenis van “buitengewoon groot” overgenomen.

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen hoe je het woord “enormiteit” wilt gebruiken. Als je de veiligste weg wilt bewandelen en geen kritiek wilt krijgen, kun je de betekenis van “slechtheid” aanhouden. Maar moderne woordenboeken staan ook het gebruik van “enormiteit” om grootte uit te drukken toe. Het is een kwestie van persoonlijke keuze.

FAQ:

Wat is de betekenis van het woord “enormiteit”?
Het woord “enormiteit” heeft in de loop der tijd een verandering in betekenis ondergaan. Hoewel het vroeger alleen werd gebruikt om naar grootte te verwijzen, wordt het tegenwoordig ook gebruikt om een aanzienlijk afwijken van het verwachte of normale aan te duiden.

Wijzen moderne woordenboeken het gebruik van “enormiteit” om grootte uit te drukken toe?
Ja, moderne woordenboeken, zoals Merriam-Webster, erkennen dat het woord “enormiteit” gebruikt kan worden om grootte aan te duiden. Hoewel sommige puristen vasthouden aan het idee dat het woord alleen verwijst naar “grote slechtheid”, bestaat er nu een bredere acceptatie.

Hoe heeft het gebruik van “enormiteit” zich in de loop der tijd ontwikkeld?
In de late 15e eeuw betekende “enormiteit” een afwijking van de norm, terwijl het bijvoeglijk naamwoord “enorm” dezelfde oorspronkelijke betekenis had. Langzaam maar zeker heeft het woord “enorm” de betekenis van “buitengewoon groot” overgenomen.

Hoe moet ik het woord “enormiteit” gebruiken?
Het is aan jou om te beslissen hoe je het woord “enormiteit” wilt gebruiken. Als je geen kritiek wilt krijgen, kun je de betekenis van “slechtheid” aanhouden. Maar moderne woordenboeken staan ook het gebruik van “enormiteit” om grootte uit te drukken toe. Het is dus een kwestie van persoonlijke keuze.

Belangrijke termen en jargon:
– Taalpuristen: Mensen die de zuiverheid en juiste toepassing van een taal nastreven.
– The Elements of Style: Een schrijfgids, oorspronkelijk geschreven door William Strunk en uitgebreid door E.B. White, die advies geeft over het schrijven in het Engels.
– Merriam-Webster: Een bekend Amerikaans woordenboek.

Suggesties voor gerelateerde links:
Merriam-Webster
The Elements of Style op Amazon