Marokko tikt Zuid-Afrika op de vingers vanwege bemoeienis met Sahara-kwestie

Marokko heeft een krachtige boodschap gestuurd naar Zuid-Afrika vanwege haar kwaadwillige en ontwrichtende bemoeienis met de Sahara-kwestie en het door de VN geleide politieke proces. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, verklaarde tijdens een persconferentie in Rabat op dinsdag: “Zuid-Afrika was en blijft een marginaal acteur in de Marokkaanse Sahara-kwestie, een discordante stem zonder enige invloed of gewicht.”

Met deze opmerkingen laat Bourita de standvastige positie van Marokko zien met betrekking tot haar territoriale integriteit en haar afkeuring van de besprekingen die vorige week in Pretoria zijn gehouden door VN-gezant voor de Sahara, Staffan de Mistura.

Bourita benadrukte de drie onbespreekbare elementen van Marokko: de identificatie van de partijen in het regionale conflict in de Sahara, het ronde tafel-formaat als enige kader voor het VN-proces, en het autonomieplan van Marokko onder haar soevereiniteit als de enige oplossing voor de Sahara-kwestie.

Wanneer deze elementen niet worden gerespecteerd, neemt Marokko passende maatregelen, waarschuwde Bourita. Hij merkte op dat Rabat omgaat met VN-gezanten in overeenstemming met de principes van transparantie, consultatie en coördinatie voor het succes van dit proces.

Volgens sommige deskundigen kan Rabat het vertrouwen in De Mistura opzeggen vanwege schending van zijn mandaat en de VN-Veiligheidsraadsresoluties, waarin hij wordt opgeroepen om het VN-politieke proces en de rondetafelgesprekken met de deelname van Algerije, Marokko, Mauritanië en Polisario te herstarten. Maar het Algerijnse regime, dat de gewapende milities van Polisario financiert, bewapent en onderdak biedt, weigert nog steeds deel te nemen aan een nieuwe ronde van rondetafelgesprekken met straffeloosheid.

Zuid-Afrika, dat al twintig jaar een negatieve houding heeft ten opzichte van de Sahara-kwestie, heeft volgens de minister haar onvermogen getoond om invloed uit te oefenen op de koers van deze kwestie. Hij bevestigde dat 27 landen in de geografische omgeving van Zuid-Afrika hun erkenning van de marionettenentiteit hebben ingetrokken. De helft van de leden van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap heeft hun erkenning van de zelfverklaarde SADR ingetrokken, terwijl een derde van hen consulaten heeft geopend in Dakhla en Laayoune.

“Ondanks dat Zuid-Afrika drie keer lid was van de Veiligheidsraad sinds haar erkenning van de marionettenentiteit, was ze niet in staat om de goedkeuring van een van de Veiligheidsraadresoluties die het autonomie-initiatief steunen, de partijen in het conflict identificeren en het rondetafelproces bevorderen, te voorkomen”, benadrukte de Marokkaanse functionaris.

FAQ

Vraag 1: Wat is de boodschap van Marokko aan Zuid-Afrika?
Antwoord: Marokko heeft een krachtige boodschap gestuurd naar Zuid-Afrika vanwege haar kwaadwillige en ontwrichtende bemoeienis met de Sahara-kwestie en het door de VN geleide politieke proces.

Vraag 2: Wat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaard?
Antwoord: Tijdens een persconferentie in Rabat verklaarde de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, dat Zuid-Afrika een marginaal acteur is in de Marokkaanse Sahara-kwestie, een discordante stem zonder enige invloed of gewicht.

Vraag 3: Wat zijn de drie onbespreekbare elementen van Marokko?
Antwoord: De drie onbespreekbare elementen van Marokko zijn: de identificatie van de partijen in het regionale conflict in de Sahara, het ronde tafel-formaat als enige kader voor het VN-proces, en het autonomieplan van Marokko onder haar soevereiniteit als de enige oplossing voor de Sahara-kwestie.

Vraag 4: Welke maatregelen neemt Marokko wanneer deze elementen niet worden gerespecteerd?
Antwoord: Marokko neemt passende maatregelen wanneer deze elementen niet worden gerespecteerd, aldus Bourita. Rabat benadert VN-gezanten volgens de principes van transparantie, consultatie en coördinatie voor het succes van het proces.

Vraag 5: Wat zijn de standpunten van Algerije en Polisario in dit conflict?
Antwoord: Algerije, dat de gewapende milities van Polisario financiert, bewapent en onderdak biedt, weigert nog steeds deel te nemen aan een nieuwe ronde van rondetafelgesprekken met straffeloosheid.

Vraag 6: Hoe heeft Zuid-Afrika zich tot nu toe opgesteld in de Sahara-kwestie?
Antwoord: Zuid-Afrika heeft een negatieve houding ten opzichte van de Sahara-kwestie en heeft volgens de minister haar onvermogen getoond om invloed uit te oefenen op de koers van deze kwestie.

Vraag 7: Wat is de reactie van andere landen in de regio op de marionettenentiteit?
Antwoord: 27 landen in de geografische omgeving van Zuid-Afrika hebben hun erkenning van de marionettenentiteit ingetrokken. De helft van de leden van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap heeft hun erkenning van de zelfverklaarde SADR ingetrokken, terwijl een derde van hen consulaten heeft geopend in Dakhla en Laayoune.

Definities

1. Sahara-kwestie: Het conflict over het grondgebied van de Westelijke Sahara, een gebied dat geclaimd wordt door zowel Marokko als de Polisario Front, een onafhankelijkheidsbeweging.

2. VN-gezant: Een vertegenwoordiger of diplomaat van de Verenigde Naties die is aangesteld om te bemiddelen of een specifieke taak uit te voeren in een bepaald conflict of onderwerp.

3. Soevereiniteit: Het recht van een land of staat om onafhankelijk te zijn en zijn eigen interne en externe zaken te controleren.

Suggesties voor gerelateerde links

Sahara Medias: Een nieuwswebsite die zich richt op de Sahara-kwestie en gerelateerde onderwerpen.
Morocco.nl: Een website met informatie over Marokko en actuele ontwikkelingen in het land.