Negatieve woorden hebben invloed op onze hersenen, zegt deskundige

We hebben allemaal wel eens gehoord van de uitspraak: “Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden zullen me nooit deren.” Maar wat als ik je vertel dat dat een leugen is? Neuroloog Nas Neuro zegt dat negatieve woorden een negatieve invloed kunnen hebben op onze hersenen. Hoe kunnen we onze hersenen dan beschermen? En waarom moeten we überhaupt voorzichtig zijn met negatieve taal?

Als we negatief praten, kan dat invloed hebben op onze hersenen. Volgens Neuro zijn “delen van je hersenen die de taal controleren ook betrokken bij het reguleren van je hartslag, hormonen, immuunsysteem en ademhaling.” Professor in de psychologie George Kohlrieser noemt een onderzoek dat gericht was op perceptie. Hij schrijft dat wanneer we de externe wereld op een niet-defensieve manier bekijken, onze hartslag vertraagt ​​en onze bloedsomloop in een positieve richting beweegt.

Woorden kunnen invloed hebben op onze genen en leiden tot veranderingen in onze fysieke en emotionele stress, schrijft Kohlrieser. En wanneer we positief denken, bevorderen we een betere cognitieve functie.

Maar wat gebeurt er als we negatief gaan denken? Negatief denken kan het tegenovergestelde effect hebben, wat leidt tot meer stress en slechtere concentratie. Dit komt omdat de activiteit in de amygdala toeneemt, wat leidt tot deze negatieve symptomen.

Wanneer we ons richten op onze positieve gedachten, kunnen we zowel onze perceptie van onszelf veranderen als angst verminderen.

Maar wat kun je doen om je mindset te veranderen? Het veranderen van je mindset begint volgens Mayo Clinic met je omgeving. Als we onszelf omringen met toxiciteit, nemen we al snel een vergelijkbare mindset over.

Daarnaast moet je gedurende de dag met jezelf checken. Hoe voel je je? Hoe was je dag? Welke negatieve ervaringen kun je ombuigen naar positieve ervaringen? Door deze vragen te stellen, word je gedwongen om positiever te denken. Ook is dagelijks positief zelfspraak essentieel om een positieve mindset te behouden.

We moeten onszelf vriendelijk en met respect behandelen. Het beoefenen van dankbaarheid, focussen op sterke punten, controleren of onze behoeften worden vervuld, radicale zelfzorg toepassen, betekenisvolle langetermijndoelen stellen en focussen op groei in plaats van succes zijn enkele suggesties om een positieve mindset aan te nemen.

Door een positieve mindset aan te nemen, kunnen we een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van onze hersenen.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is de invloed van negatieve woorden op onze hersenen?
Negatieve woorden kunnen invloed hebben op onze hersenen, omdat delen van de hersenen die de taal controleren ook betrokken zijn bij het reguleren van de hartslag, hormonen, het immuunsysteem en de ademhaling.

2. Wat is het effect van positief denken op onze cognitieve functie?
Positief denken bevordert een betere cognitieve functie.

3. Wat gebeurt er als we negatief denken?
Negatief denken kan leiden tot meer stress en slechtere concentratie, omdat de activiteit in de amygdala toeneemt, wat resulteert in negatieve symptomen.

4. Hoe kunnen we onze mindset veranderen?
Om je mindset te veranderen, kun je beginnen met het veranderen van je omgeving en jezelf regelmatig checken op gevoelens en negatieve ervaringen ombuigen naar positieve ervaringen. Daarnaast is dagelijkse positieve zelfspraak essentieel en moeten we onszelf vriendelijk en met respect behandelen. Het beoefenen van dankbaarheid, focussen op sterke punten, het controleren van vervulde behoeften, radicale zelfzorg toepassen, betekenisvolle langetermijndoelen stellen en focussen op groei in plaats van succes zijn ook suggesties om een positieve mindset aan te nemen.

5. Wat is de invloed van een positieve mindset op de gezondheid van onze hersenen?
Het aannemen van een positieve mindset kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van onze hersenen.

Belangrijke termen en jargon:

– Neuroloog: Een arts gespecialiseerd in neurologie, de medische discipline die zich bezighoudt met het zenuwstelsel.
– Perceptie: Het proces van het verzamelen, interpreteren en begrijpen van zintuiglijke informatie.
– Amygdala: Een deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen en reactie op gevaar.
– Cognitieve functie: De mentale processen die betrokken zijn bij het verzamelen, verwerken en gebruiken van informatie, zoals leren, geheugen, aandacht, probleemoplossing en besluitvorming.
– Mindset: De set van overtuigingen en attitudes die iemands reacties en gedrag beïnvloeden.

Suggesties voor gerelateerde links:
Mayo Clinic
Psychology Today
Neurology.org