Ontcijfering onthult boodschap van oude filosoof

Een team van onderzoekers heeft met behulp van kunstmatige intelligentie verschillende bijna complete passages uit een oude tekst onthuld, wat inzicht geeft in filosofie van bijna 2000 jaar geleden.

De Herculaneum-rollen zijn honderden papierstukken die de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus hebben overleefd. In hun verbrande staat zouden de oude documenten verkruimelen als ze zouden worden uitgerold en zou eventuele tekst op de overgebleven stukken bijna onleesbaar zijn voor het menselijk oog.

Door gebruik te maken van computertechnologie en geavanceerde kunstmatige intelligentie kunnen onderzoekers de Herculaneum-rollen nu analyseren zonder ze uit te rollen en daarmee het risico te lopen de extreem fragiele documenten te beschadigen. Meer dan 2000 karakters – de eerste complete passages – zijn ontcijferd uit een rol, aldus een aankondiging maandag door computerwetenschappers die de Vesuvius Challenge hebben gelanceerd, een wedstrijd die bedoeld is om de ontdekkingen op de rollen te versnellen.

De tekst werd onthuld door een techniek genaamd “virtueel uitpakken” toe te passen op de opgerolde rol, een van de rollen die eigendom zijn van het Institut de France, die op de website van de wedstrijd is vrijgegeven. Het proces omvatte het gebruik van computertomografie, een röntgenprocedure om het opgerolde, vervormde papyrus te scannen en zo de rollen virtueel plat te maken en de inkt op de pagina te detecteren met behulp van geavanceerde AI. Nadat Farritor, Nader en Schilliger de Griekse letters hadden gevonden, werden expert papyrologen uit Engeland, Frankrijk en Italië ingeschakeld om de tekst te beoordelen.

Uit de recent ontcijferde passages blijkt dat de tekst is geschreven door de filosoof Philodemus, die naar men denkt werkzaam was als filosoof-in-residentie in de bibliotheek waar de rollen werden gevonden. In de ontcijferde tekst schrijft Philodemus over “plezier” en of de overvloed aan goederen die beschikbaar zijn van invloed kan zijn op de hoeveelheid plezier die ze geven. “Zo is het ook met voedsel, we geloven niet meteen dat schaarse dingen absoluut aangenamer zijn dan overvloedige dingen,” luidt de eerste zin.

Deze ontdekking is van groot belang voor de studie van de oude filosofie en de klassieke wereld als geheel. Het biedt een glimp van de intellectuele gesprekken en overtuigingen die eeuwen geleden plaatsvonden. Het werk van Philodemus is nu toegankelijk voor wetenschappers en zal verder worden bestudeerd om het volledig te begrijpen. Deze baanbrekende technologie stelt ons in staat om ons erfgoed te verkennen en onbekende kennis uit het verleden bloot te leggen.

FAQ

1. Wat zijn de Herculaneum-rollen?
De Herculaneum-rollen zijn honderden papierstukken die de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus hebben overleefd. Ze bevatten oude documenten die anders onleesbaar zouden zijn vanwege hun verbrande staat.

2. Hoe kunnen onderzoekers de Herculaneum-rollen analyseren?
Onderzoekers maken gebruik van computertechnologie en geavanceerde kunstmatige intelligentie om de Herculaneum-rollen te analyseren zonder ze uit te rollen en te beschadigen. Deze technologie maakt het mogelijk om de tekst op de rollen te onthullen en te bestuderen.

3. Hoe hebben onderzoekers de bijna complete passages onthuld?
De onderzoekers pasten een techniek genaamd “virtueel uitpakken” toe op een van de opgerolde rollen. Dit omvatte het gebruik van computertomografie om het vervormde papyrus te scannen en de inkt op de pagina te detecteren met behulp van geavanceerde kunstmatige intelligentie. Expert papyrologen werden ingeschakeld om de tekst te beoordelen nadat de Griekse letters waren gevonden.

4. Wie heeft de tekst geschreven?
Uit de recent ontcijferde passages blijkt dat de tekst is geschreven door de filosoof Philodemus, die naar men denkt werkzaam was als filosoof-in-residentie in de bibliotheek waar de rollen werden gevonden.

5. Wat schrijft Philodemus over in de ontcijferde tekst?
In de ontcijferde tekst schrijft Philodemus over “plezier” en of de overvloed aan goederen die beschikbaar zijn van invloed kan zijn op de hoeveelheid plezier die ze geven. De eerste zin luidt: “Zo is het ook met voedsel, we geloven niet meteen dat schaarse dingen absoluut aangenamer zijn dan overvloedige dingen.”

Definities

– Kunstmatige intelligentie: De technologie waarmee computers taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals patroonherkenning en besluitvorming.
– Computertomografie: Een röntgenprocedure die wordt gebruikt om beelden van doorsneden van het lichaam te maken.
– Papyrologen: Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het bestuderen en ontcijferen van papyrusdocumenten uit het oude Egypte en de Middellandse Zee-regio.

Related Links

Institut de France
Papyrus UK
International Association of Papyrologists