Ontdek de bijzondere oorsprong van woorden in het dierenrijk

Onlangs stuitte ik op een korte lijst van woorden die hun oorsprong hebben in de namen van verschillende dieren. Als liefhebber van woorden kon ik niet anders dan meer te weten te komen. Hier is een greep uit wat ik heb ontdekt.

Laten we beginnen met de woorden “hobby” en “afgezaagd”, die beide afgeleid zijn van het paard. Voordat “hobby” de betekenis kreeg van iemands hobby, was het eerst een oud Engelse term voor een karrenpaard voordat het overging op pony’s en vervolgens op houten speelgoedpaarden voor kinderen. “Afgezaagd” komt van het Oud-Frans “haquenée,” een rustig paard dat verhuurd werd aan ruiters. Uiteindelijk werd het toegepast op iedereen die zwaar werk moest doen, voordat het een bijvoeglijk naamwoord werd voor iets wat versleten of clichématig is.

Het woord “leidraad” (een leider of trendsetter) is afkomstig van een kudde schapen. “Wether” is een oud Engels woord voor een gecastreerde ram, en de leidende ram mocht een bel om zijn nek dragen.

Het zorgeloze woord “wispelturig” komt van “capro,” het Italiaanse woord voor “geit,” een dier dat vaak speels ronddartelt.

Het woord “slager” is ook afgeleid van “geit,” dit keer van het Angelsaksisch-Frans “bocher,” dat komt van “boc” (geit).

Als je hond (of jijzelf) een stamboom heeft, heb je een bepaalde vogel daarvoor te bedanken. Volgens theweek.com komt het woord “stamboom” van het Angelsaksisch-Frans “pé de grue,” wat “voet van de kraanvogel” betekent. Het verwijst naar de lijnen op stambomen die lijken op kraanvogelpootafdrukken.

Of je nu een man of een muis bent, het woord “spier” komt van het Latijnse woord “musculus,” wat letterlijk “kleine muis” betekent, omdat de vorm en beweging van sommige spieren (vooral biceps) werden gedacht aan muizen te doen denken.

Het woord “luifel” komt van “konops,” het Griekse woord voor “mug.” In het oude Griekenland was een “kanopeion” een stoel of bank met een muskietennet eroverheen. Uiteindelijk kwam de naam alleen te slaan op het net of de bedekking.

Als dat je stoort, dan zal het je ook storen om te weten dat het woord “mierenlopen” (dat kriebelende, tintelende gevoel op je huid) afkomstig is van het Latijnse woord voor “mier” (formica), omdat het voelt alsof de kleine beestjes over je heen kruipen.

De volgende keer dat je jezelf in de groenteafdeling van de supermarkt bevindt, wil je zeker weten dat we de wolven die ooit in de Cantaloupo-regio buiten Rome woonden kunnen bedanken voor de naam van de heerlijke cantaloupe. De regio kreeg zijn naam van “cantare,” wat “zingen” betekent in het Latijn, en “lupus,” wat “wolf” betekent. Vanwege de naam van de regio noemden de Fransen de meloenen uit die regio “cantaloup,” nadat ze daarheen waren gebracht vanuit Armenië.

Nog een hond geeft ons het woord “vixen.” Het komt van het oud-Germaanse woord “fyxen” (van een vos), voordat het veranderde naar “fixen” en uiteindelijk naar “vixen,” wat volgens Merriam-Webster “twee zeer onderscheidende betekenissen heeft: ‘een boze vrouw’ en ‘een verleidelijke vrouw.'” (Een vos behoort tot de dierenfamilie canidae, waardoor het een hondachtige is. De term “vulpine” is een bijvoeglijk naamwoord dat wordt gebruikt om kenmerken te beschrijven die geassocieerd worden met vossen).

Op dit punt lijkt deze column naar de honden te gaan, te beginnen met “tyke,” wat is afgeleid van het Oud Noorse “tík,” een vriendelijkere term voor een vrouwelijke hond. Oorspronkelijk een belediging in het Engels, heeft het nu de betekenis gekregen van een schattig kleintje.

We hebben het woord “brullen” omdat een hond in het Latijn “bau bau” zegt, wat afkomstig is van het werkwoord “baulare” (blaffen als een hond). In het Engels werd “brullen” eerst gebruikt om het huilen van een hond te beschrijven, voordat het werd gebruikt om het snikken en schreeuwen van een persoon te beschrijven.

Volgens vocabulary.com komt “veelvuldige lofprijzing” tot ons uit een paar andere Latijnse woorden, “ad” (naar) en “ulos” (staart). Het heeft waarschijnlijk iets te maken met een hond die met zijn staart kwispelt in de hoop een traktatie van zijn baasje te krijgen.

Als blijkt dat er geen traktatie komt, kan de teleurgestelde hond een cynicus worden, een woord dat we krijgen van het Griekse “cynikos,” wat “hondachtig, chagrijnig” betekent.

Het lijkt erop dat elke hond zijn dag heeft – of in ieder geval veel woorden naar hem vernoemd zijn.

Een FAQ-sectie op basis van de hoofdonderwerpen en informatie in het artikel:

1. Wat is de oorsprong van het woord “hobby” en wat betekende het oorspronkelijk?
“Hobby” komt van het oude Engelse woord voor een karrenpaard en het werd later gebruikt voor pony’s en houten speelgoedpaarden voor kinderen.

2. Waar komt het woord “afgezaagd” vandaan en wat betekent het?
“Afgezaagd” komt van het Oud-Franse “haquenée,” een rustig paard dat verhuurd werd aan ruiters. Later werd het een bijvoeglijk naamwoord voor iets wat versleten of clichématig is.

3. Wat is de oorsprong van het woord “leidraad” en wat betekent het?
“Leidraad” is afgeleid van een kudde schapen en verwijst naar de leidende ram die een bel om zijn nek droeg.

4. Wat is de herkomst van het woord “wispelturig” en wat betekent het?
“Wispelturig” komt van het Italiaanse woord “capro,” wat “geit” betekent. Het verwijst naar het speelse gedrag van geiten.

5. Waar komt het woord “luifel” vandaan en wat betekent het?
“Luifel” komt van het Griekse woord “konops,” wat “mug” betekent. In het oude Griekenland werd een “kanopeion” gebruikt als een stoel of bank met een muskietennet eroverheen.

6. Wat is de oorsprong van het woord “mierenlopen” en waarom wordt het zo genoemd?
“Mierenlopen” komt van het Latijnse woord voor “mier” (formica) omdat het een gevoel op de huid beschrijft alsof mieren eroverheen lopen.

7. Hoe is de naam “cantaloupe” ontstaan en waar komt het vandaan?
De naam “cantaloupe” komt van de Cantaloupo-regio buiten Rome, die zijn naam kreeg van “cantare” (zingen) en “lupus” (wolf). De Fransen noemden de meloenen uit die regio “cantaloup” nadat ze daarheen waren gebracht vanuit Armenië.

8. Wat is de oorsprong van het woord “vixen” en wat betekent het?
“Vixen” komt van het oud-Germaanse woord “fyxen” dat “vos” betekent. Het heeft twee betekenissen: “een boze vrouw” en “een verleidelijke vrouw.”

9. Waarom wordt het woord “tyke” gebruikt en waar komt het vandaan?
“Tyke” komt van het Oud Noorse woord voor een vrouwelijke hond. Oorspronkelijk een belediging, wordt het nu gebruikt als een term voor een schattig kleintje.

10. Wat is de oorsprong van het woord “brullen”?
Het woord “brullen” komt van het Latijnse “bau bau,” wat gebaseerd is op het geluid dat een hond maakt.

11. Wat is de betekenis van het woord “veelvuldige lofprijzing” en waar komt het vandaan?
“Veelvuldige lofprijzing” is afgeleid van de Latijnse woorden “ad” (naar) en “ulos” (staart). Het verwijst naar het kwispelen van een hond met zijn staart in de hoop een beloning te krijgen.

12. Wat betekent het woord “cynicus” en waar komt het vandaan?
“Cynicus” komt van het Griekse woord “cynikos” dat “hondachtig, chagrijnig” betekent.

Suggesties voor gerelateerde links:
Etymologie op Wikipedia
Etymologie op Onze Taal