Ooggetuigebeelden van Oekraïne: Het Verhaal van Verwoesting en Veerkracht

In plaats van duizend woorden heb ik het afgelopen jaar duizenden foto’s genomen van Oekraïne en haar bevolking onder vuur. Ik nam ze op het slagveld tussen oorlogsmisdadigers en militaire inlichtingeneenheden, terwijl ik recht doceerde aan de Taras Shevchenko Universiteit. In het begin nam ik ze toen Amerikanen nog vrijwel unaniem achter Oekraïne stonden in hun verzet tegen de naakte agressie van Poetin, voordat het een artikel van geloof werd om MAGA te steunen. Naarmate Fox News begon te overstromen met desinformatie en gekozen volksvertegenwoordigers zoals Marjorie Taylor Greene en Tommy Tuberville moedig werden om door het Kremlin gesponsorde verhalen te herhalen, begon ik ze serieuzer te nemen alsof het voortbestaan ​​van Oekraïne ervan afhing.

Mijn eerste impuls was om fysieke vernietiging te fotograferen, maar ik werd onverschillig voor de aanblik van ruïnes en puin en begon te zoeken naar minder voor de hand liggende beelden, waarvan de kapotte bruggen – zoals degene die Amerikanen op tv zagen, vernield om de Russische opmars in Irpin te stoppen – een metafoor zijn.

Ook het verhaal dat ik steeds weer hoorde in het land dat vroeger vermengd was met Rusland als onderdeel van de Sovjet-Unie, is herkenbaar. Ik heb het over Oleksandra in Kyiv die niet meer met haar zus Vlada in Moskou kan praten omdat Vlada het eens is met Poetins invasie van Oekraïne. Ze gelooft de Russische staats-tv propaganda dat Oekraïne geregeerd wordt door nazis die Rusland als een NAVO-proxy bedreigen, in plaats van haar eigen zus.

Het is een verhaal dat Amerikanen bekend in de oren klinkt, waar ze geen gezinsgesprek meer kunnen voeren aan de eettafel zonder te debatteren of Trump het land redt of Poetins marionet is. Maar ik probeerde de verlangens om deze kloven te overbruggen, te fotograferen. Oekraïners die doorgaan met bruiloften en diploma-uitreikingen op middelbare scholen, die proberen een normaal leven te leiden in oorlogstijd.

Om deze Putin-parrots tegen te gaan nam ik mijn foto’s mee om de waarheid over Oekraïne naar Amerika te brengen. De tentoonstelling “Kapotte Bruggen in Oekraïne” opende in de galerie van de Universiteit van Alabama in Tuscaloosa en de Salmon Library van de Universiteit van Alabama-Huntsville. De tentoonstelling vervolgde haar reis naar Selma, Alabama, het mijlpaalbaken van de brugovergang die Amerika dwong om de ware betekenis van vrijheid en gerechtigheid na te leven.

FAQs over de tentoonstelling “Kapotte Bruggen in Oekraïne”:

1. Wat is de tentoonstelling “Kapotte Bruggen in Oekraïne”?
De tentoonstelling toont foto’s van Oekraïne en haar bevolking tijdens oorlogstijd, met de nadruk op de vernietiging en de impact op het dagelijks leven.

2. Waar zijn de foto’s genomen?
De foto’s zijn genomen op verschillende locaties in Oekraïne, waaronder het slagveld en steden die getroffen zijn door de oorlog.

3. Wie heeft de foto’s genomen?
De foto’s zijn genomen door de auteur van het artikel, terwijl hij zich in Oekraïne bevond.

4. Wat is de betekenis van de kapotte bruggen in de tentoonstelling?
De kapotte bruggen dienen als een metafoor voor de vernietiging die plaatsvindt in Oekraïne en symboliseren de onderbreking van de verbindingen tussen mensen en gemeenschappen.

5. Wat is het doel van de tentoonstelling?
Het doel van de tentoonstelling is om de waarheid over Oekraïne te laten zien en de impact van de oorlog op de bevolking te tonen.

6. Waar is de tentoonstelling te zien?
De tentoonstelling is geopend in de galerie van de Universiteit van Alabama in Tuscaloosa en de Salmon Library van de Universiteit van Alabama-Huntsville. Vervolgens is de tentoonstelling naar Selma, Alabama gereisd.

7. Zijn er andere gerelateerde links?
Ja, hier zijn enkele gerelateerde links:
Universiteit van Alabama
Universiteit van Alabama-Huntsville