OpenAI: Miljarden werelden en het streven naar triljoenen dollars

OpenAI, het bedrijf achter de krachtige taalmodel ChatGPT, genereert momenteel ongeveer 100 miljard woorden per dag. Dit onthulde medeoprichter en CEO Sam Altman op zaterdag, terwijl hij triljoenen dollars wil vergaren om de toekomst van chips en kunstmatige intelligentie (AI) vorm te geven.

Altman gaf aan dat hij meer grafische verwerkingsunits (GPU’s) nodig heeft om het enorme aantal woorden te creëren dat de mensheid voortbrengt. “OpenAI genereert nu ongeveer 100 miljard woorden per dag. Alle mensen op aarde genereren ongeveer 100 biljoen woorden per dag”, voegde hij eraan toe. Om dat enorme niveau te bereiken, hebben we “meer GPU’s” nodig.

Een volger vroeg hem hoeveel GPU’s je kunt kopen voor 7 biljoen dollar, waarop Altman antwoordde: “Waarschijnlijk heel veel GPU’s.” Volgens een artikel in de Wall Street Journal is Altman in gesprek met investeerders, waaronder de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten, om geld in te zamelen voor een technologisch initiatief dat de capaciteit voor het bouwen van chips wereldwijd zou vergroten.

“Het project kan tot wel 5 biljoen tot 7 biljoen dollar kosten”, vermeldde het artikel onder verwijzing naar bronnen. Altman heeft vaak gezegd dat er niet genoeg hoogwaardige GPU’s zijn om de ambities van OpenAI op het gebied van AI waar te maken. De wereldwijde verkoop van chips bedroeg vorig jaar 527 miljard dollar en zal naar verwachting tegen 2030 jaarlijks stijgen tot 1 biljoen dollar.

Eind vorige maand bezocht Altman Zuid-Korea om te bespreken hoe er een ​​wereldwijd netwerk voor de productie van AI-chips kan worden opgezet met belangrijke chipfabrikanten daar. De Zuid-Koreaanse chipfabrikanten Samsung Electronics en SK Hynix zijn twee van de weinige bedrijven ter wereld die premium high bandwidth memory (HBM) chips produceren, speciaal ontworpen voor AI-processors. Hun gezamenlijke marktaandeel op de wereldwijde HBM-markt bedraagt meer dan 90 procent.

OpenAI genereert dagelijks ongeveer 100 miljard woorden

OpenAI, het bedrijf achter het krachtige taalmodel ChatGPT, genereert momenteel dagelijks ongeveer 100 miljard woorden. CEO Sam Altman heeft aangegeven dat het bedrijf meer grafische verwerkingsunits (GPU’s) nodig heeft om deze enorme hoeveelheid woorden te kunnen creëren. Volgens Altman genereert de hele mensheid ongeveer 100 biljoen woorden per dag. Om deze hoeveelheid te kunnen bereiken, zijn er “meer GPU’s” nodig.

OpenAI zoekt financiering voor technologisch initiatief

OpenAI is in gesprek met investeerders, waaronder de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten, om geld in te zamelen voor een technologisch initiatief dat de capaciteit voor het bouwen van chips wereldwijd zou vergroten. Volgens bronnen zou dit initiatief tot wel 5 tot 7 biljoen dollar kunnen kosten. Altman heeft benadrukt dat er niet genoeg hoogwaardige GPU’s beschikbaar zijn om de ambitieuze plannen van OpenAI op het gebied van AI waar te maken.

OpenAI en AI-chips in Zuid-Korea

Sam Altman heeft onlangs Zuid-Korea bezocht om te bespreken hoe er een wereldwijd netwerk voor de productie van AI-chips kan worden opgezet. Belangrijke chipfabrikanten in Zuid-Korea, zoals Samsung Electronics en SK Hynix, produceren premium high bandwidth memory (HBM) chips die speciaal ontworpen zijn voor AI-processors. Hun gezamenlijke marktaandeel op de wereldwijde HBM-markt bedraagt meer dan 90 procent.

Belangrijke termen en jargon:
– Taalmodel: Een model dat de structuren, regels en nuances van natuurlijke taal begrijpt en produceert.
– GPU: Afkorting voor Graphics Processing Unit, een component in een computer die verantwoordelijk is voor het versnellen van grafische rendering.
– AI: Afkorting voor Kunstmatige Intelligentie, de wetenschap en techniek van het creëren van intelligente machines die menselijke intelligentie nabootsen.
– HBM-chips: Afkorting voor High Bandwidth Memory-chips, geavanceerde computerchips die een grote hoeveelheid gegevens snel kunnen verwerken.

Gerelateerde links:
OpenAI
Samsung Electronics
SK Hynix