Oude Herculaneum-rol ontsluierd met behulp van kunstmatige intelligentie

Een team van onderzoekers heeft met behulp van kunstmatige intelligentie meerdere bijna complete passages van een oude Herculaneum-rol onthuld, waardoor inzicht wordt verkregen in filosofie van bijna 2.000 jaar geleden. De Herculaneum-rollen zijn honderden papyri die de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus hebben overleefd. Door hun geblakerde staat zouden de oude documenten verkruimelen als iemand zou proberen ze uit te rollen, en alle overgebleven tekst zou bijna onleesbaar zijn voor het menselijk oog.

Met behulp van computertechnologie en geavanceerde kunstmatige intelligentie kunnen onderzoekers nu de Herculaneum-rollen analyseren zonder ze uit te rollen en het risico te lopen dat de uiterst fragiele documenten beschadigd raken. Meer dan 2.000 karakters – de eerste volledige passages – zijn ontcijferd uit een rol, volgens een aankondiging maandag door computerwetenschappers die de Vesuvius Challenge hebben gelanceerd, een wedstrijd die tot doel heeft de ontdekkingen op de rollen te versnellen.

Het team heeft het text onthuld door een techniek genaamd “virtueel uitrollen” toe te passen op de opgerolde rol, die eigendom is van het Institut de France. Het proces omvatte het gebruik van computer-tomografie, een röntgenprocedure om de opgerolde, vervormde papyrus te scannen, waardoor de onderzoekers de rollen virtueel konden uitvouwen en de inkt op de pagina konden detecteren met geavanceerde AI. Nadat de Griekse letters waren gevonden, werden deskundige papyrologen uit Engeland, Frankrijk en Italië ingeschakeld om de tekst te beoordelen.

De recent ontcijferde passages zijn afkomstig van het einde van een rol en onthullen de woorden van de filosoof Philodemus, die naar verluidt de filosoof-in-residentie was die werkte in de bibliotheek waar de rollen werden gevonden. In de ontcijferde tekst schrijft Philodemus over “genot” en of de overvloed aan goederen die beschikbaar zijn invloed kan hebben op de hoeveelheid plezier die ze geven.

Brent Seales, een professor in de informatica aan de University of Kentucky en mede-uitvinder van de Vesuvius Challenge, hoopt dit jaar bijna een hele rol te kunnen ontcijferen. Daarnaast heeft de nieuwe grand prize-wedstrijd een nog ambitieuzer doel gesteld: een geldprijs van $1 miljoen voor het eerste team dat ten minste 90% van alle vier rollen op de website van de wedstrijd kan ontcijferen.

Het ontrafelen van deze oude rollen met behulp van kunstmatige intelligentie opent een hele nieuwe wereld voor onderzoekers en klassieke wetenschappers. Het biedt een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in de filosofie en denkwijze van het oude Griekenland en Rome. Dit baanbrekende technologische proces stelt wetenschappers in staat om teksten te lezen die anders onleesbaar zouden zijn gebleven, en opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, analyse en interpretatie van historische bronnen. Het is een opwindende tijd voor de studie van de antieke beschavingen en we kijken uit naar de verdere ontdekkingen die mogelijk worden gemaakt door deze geavanceerde technologieën.

FAQ: Veelgestelde vragen over de ontdekking van de oude Herculaneum-rol

Wat zijn de Herculaneum-rollen?
De Herculaneum-rollen zijn honderden papyri die de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus hebben overleefd. Deze rollen bevatten waardevolle informatie over de filosofie en cultuur van bijna 2.000 jaar geleden.

Hoe hebben onderzoekers de bijna complete passages onthuld?
Met behulp van computertechnologie en geavanceerde kunstmatige intelligentie hebben onderzoekers de Herculaneum-rollen geanalyseerd zonder ze uit te rollen en het risico te lopen dat de fragiele documenten beschadigd raken. Ze hebben gebruik gemaakt van een techniek genaamd “virtueel uitrollen” door de opgerolde rol te scannen met behulp van computertomografie en de inkt op de pagina te detecteren met geavanceerde AI.

Wat is de betekenis van de recent ontcijferde passages?
De recent ontcijferde passages komen van het einde van een rol en bevatten de woorden van de filosoof Philodemus. Hij schrijft over het concept van “genot” en onderzoekt de vraag of de hoeveelheid beschikbare goederen invloed kan hebben op het plezier dat ze geven.

Wat is de Vesuvius Challenge?
De Vesuvius Challenge is een wedstrijd die tot doel heeft de ontdekkingen op de Herculaneum-rollen te versnellen. Het initiatief nodigt teams van onderzoekers en computerwetenschappers uit om kunstmatige intelligentie en computertechnologieën te gebruiken om de rollen verder te ontcijferen. Momenteel is er een geldprijs van $1 miljoen beschikbaar voor het eerste team dat ten minste 90% van alle vier rollen op de website van de wedstrijd kan ontcijferen.

Wat zijn de implicaties van het ontcijferen van deze oude rollen?
Het gebruik van kunstmatige intelligentie om deze oude rollen te ontcijferen opent nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, analyse en interpretatie van historische bronnen. Het biedt onderzoekers een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in de filosofie en denkwijze van het oude Griekenland en Rome.

Gerelateerde links:
University of Kentucky
Institut de France