Polish Televisiepresentator verontschuldigt zich voor jaren van haat tegenover LGBTQ+ gemeenschap

Een televisiepresentator van de Poolse staatsomroep heeft zijn excuses aangeboden voor de jarenlange “beschamende woorden” die gericht waren tegenover LGBTQ+ mensen. Deze historische gebeurtenis werd toegejuicht door een prominente mensenrechtenactivist, die het beschouwt als het afsluiten van een hoofdstuk in de Poolse samenleving.

Bart Staszewski, een activist en filmmaker, verklaarde dat de live excuses die aan hem werden aangeboden op zondag laten zien dat de staatsomroep een transformatie heeft doorgemaakt. Voorheen fungeerde de omroep als een spreekbuis voor de Law and Justice (PiS) partij.

“Voor acht jaar lang hebben ze LGBT-activisten – maar ook de LGBT-gemeenschap – afgeschilderd als een bedreiging voor de Poolse natie … ze voedden deze haat onder de bevolking”, zei Staszewski op dinsdag. “Nu waren de woorden vanuit de tv-studio erkenning en verontschuldiging.”

Voorafgaand aan de televisieshow op zondagavond stond Staszewski, die voor het eerst in acht jaar was uitgenodigd om op de omroep te verschijnen, nerveus bij de studio. “Ik was erg bang om door die deur te gaan”, zei hij. “Dit was de deur van het propagandahulpmiddel dat zoveel jaren tegen ons werd gebruikt.”

Het huidige Poolse kabinet heeft beloofd de omroep te hervormen en te ontdoen van politieke beïnvloeding. Echter, er is kritiek ontstaan over de nieuwe personeelsleden en vrees dat de omroep opnieuw politiek gepolariseerd zou kunnen worden.

Tijdens de show begon de presentator, Wojciech Szeląg, met het aankondigen dat hij enkele woorden wilde zeggen. Rechtstreeks in de camera kijkend zei Szeląg: “Gedurende vele jaren zijn er in Polen beschamende woorden gericht tegen talloze individuen die ervoor hebben gekozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden.”

Als erkenning van het vooroordeel dat door de vorige regering werd gezaaid, voegde hij eraan toe: “LGBT+ mensen zijn geen ideologie, maar mensen; met specifieke namen, gezichten, familie en vrienden.” Recht kijkend naar de twee activisten zei hij: “Al deze mensen verdienen ergens het woord ‘sorry’ te horen. Bij deze bied ik mijn excuses aan.”

Staszewski beschreef deze interactie als een stap richting genezing terwijl het land werkt aan de wederopbouw van haar democratie. Staszewski en andere activisten hebben onlangs gesprekken gehad met de regering over veranderingen, zoals het toevoegen van seksuele geaardheid en genderexpressie aan de hate crime-wetgeving van het land en het invoeren van burgerpartnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht.

Staszewski hoopt ook op excuses van oud-premier Donald Tusk aan de LGBTQ+ gemeenschap. Hij gelooft dat dit zou aantonen dat er een nieuw begin is met leiders die zich echt inzetten voor de zaak, in plaats van alleen te kijken naar statistieken en polls. Staszewski pleit ook voor verantwoording voor degenen die vooroordelen en haatmisdrijven tegen LGBTQ+ mensen hebben aangewakkerd in het hele land. “We kunnen niet gewoon doorgaan alsof er niets is gebeurd”, aldus Staszewski.

FAQs over de historische excuses aan LGBTQ+ mensen op de Poolse staatsomroep

1. Waarom heeft een televisiepresentator van de Poolse staatsomroep excuses aangeboden?
De televisiepresentator bood excuses aan voor de jarenlange “beschamende woorden” die gericht waren tegenover LGBTQ+ mensen.

2. Wie heeft de excuses ontvangen?
De activist en filmmaker Bart Staszewski ontving de live excuses op de staatsomroep.

3. Wat betekent deze gebeurtenis voor de Poolse samenleving volgens Staszewski?
Staszewski beschouwt deze gebeurtenis als het afsluiten van een hoofdstuk in de Poolse samenleving en een teken dat de staatsomroep een transformatie heeft doorgemaakt.

4. Hoe heeft de staatsomroep zich eerder gedragen?
Voorheen fungeerde de staatsomroep als een spreekbuis voor de Law and Justice (PiS) partij en voedde haat tegen LGBTQ+ mensen.

5. Hoe is de ontvangst van de excuses?
Staszewski beschreef de excuses als erkenning en verontschuldiging, en als een stap richting genezing.

6. Wat beloofde het huidige Poolse kabinet met betrekking tot de omroep?
Het huidige Poolse kabinet heeft beloofd de omroep te hervormen en te ontdoen van politieke beïnvloeding.

7. Is er kritiek op de hervormingen?
Ja, er is kritiek ontstaan over de nieuwe personeelsleden en de vrees dat de omroep opnieuw politiek gepolariseerd zou kunnen worden.

8. Wat waren de woorden van de presentator tijdens de televisieshow?
De presentator kondigde aan dat er in Polen gedurende vele jaren beschamende woorden gericht waren tegen individuen die kozen voor zelfbepaling van hun identiteit en liefde. Hij bood zijn excuses aan en benadrukte dat LGBTQ+ mensen mensen zijn met namen, gezichten, familie en vrienden.

9. Welke veranderingen hebben activisten besproken met de regering?
Activisten hebben gesprekken gehad met de regering over veranderingen, zoals het toevoegen van seksuele geaardheid en genderexpressie aan de hate crime-wetgeving en het invoeren van burgerpartnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht.

10. Wat hoopt Staszewski nog meer te bereiken?
Staszewski hoopt ook op excuses van oud-premier Donald Tusk aan de LGBTQ+ gemeenschap en pleit voor verantwoording voor degenen die vooroordelen en haatmisdrijven tegen LGBTQ+ mensen hebben aangewakkerd in het hele land.