Van kanji tot katakana: 7 woorden die verloren zijn gegaan

Afbeeldingen: vrije hand / PIXTA (ピクスタ); Canva

Vroeger werden buitenlandse leenwoorden in het Japans voornamelijk geschreven met kanji, tot grote opluchting nu vooral met katakana. Kanji werden gebruikt als ateji (当て字), wat betekent dat ze voornamelijk werden gebruikt voor hun uitspraak in plaats van hun betekenis.

Een voorbeeld van ateji is het niet-leenwoord 野暮 (やぼ), wat “onbeleefd” of “onbeschaafd” betekent. Dit wordt geschreven met de kanji die respectievelijk “veld” en “schemering” betekenen.

Een bekend gebruik van kanji voor leenwoorden is bij het spellen van landennamen. Zo werd de Verenigde Staten (Amerika in het Japans) vroeger gespeld als 亜米利加, Frankrijk (Furansu) als 仏蘭西, Duitsland (Doitsu, van het Duitse Deutsch) als 独逸, enzovoort. (En ja, ieder land had kanji – je kunt hier een lijst zien.) Je ziet nog steeds een overblijfsel van dit gebruik in het gebruik van deze karakters om het land te representeren in nieuwsberichten (米 voor Amerika, 仏 voor Frankrijk, enzovoort).

Je kunt nog steeds overblijfselen van deze woorden zien als je in Japan woont. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat Taisho-tijdperk koffiehuizen of kissa koffie spellen met de kanji 珈琲 in plaats van コーヒー. Deze kanji betekenen respectievelijk “versierde haarspeld” en “parelketting”. Volgens de Japanse koffiefabrikant UCC is het woord ontstaan omdat de rode koffiebonen aan de boom leken op onderdelen van haarspelden, of kanzashi, die werden gebruikt door vrouwen in die tijd.

Slechts oude woorden

Als een zijspoor zijn er ook woorden die ateji worden gebruikt, waarvan de betekenis losjes of figuurlijk verbonden is met het referentiepunt. Een bekend voorbeeld is sushi, dat tegenwoordig typisch wordt geschreven met de kanji 寿司. Deze kanji betekenen respectievelijk “levensduur” en “besturen” – ze hebben dus geen verband met vis. (Andere kanji voor sushi – 鮨 en 鮓 – bevatten vis, sakana-hen, als radicaal.) Hun gebruik komt voort uit de Edoperiode-uitdrukking 寿を司る (kotobuki o tsukasadoru) en het geloof dat het eten van sushi een lang leven zou brengen.

Andere woorden zijn geen ateji, maar zijn eenvoudigweg inheemse woorden voor objecten uit het buitenland die uiteindelijk hebben verloren van hun katakana tegenhangers. Een voorbeeld hiervan is 氷菓子 (koori-gashi), letterlijk “bevroren dessert”. Hoewel dit woord nog steeds wordt gebruikt, heeft het de strijd verloren van “ijs” (アイスクリーム) – of, zoals de meeste mensen zeggen, “aisu”.

Zeven woorden die verloren zijn gegaan aan katakana

Met meer mensen die vrijelijk katakana gebruiken, met name voor leenwoorden, zijn veel ateji of inheemse Japanse woorden voor geïmporteerde objecten in de vergetelheid geraakt. Hier zijn een paar favorieten die worden uitgelicht door Japanse websites.

Je hoeft deze woorden niet uit je hoofd te leren, omdat ze niet veel worden gebruikt. Zelfs veel Japanse moedertaalsprekers zouden je niet meteen de juiste uitspraak kunnen geven. We drukken ze hier af voor de lol.

混凝土

Dit is een grappig woord: de kanji ateji-spelling voor “beton” is een combinatie van kanji die “mix”, “samentrekken” en “aarde” betekenen. Best passend. De uitspraak is ook redelijk dichtbij, met kon en to als standaarduitspraken voor de eerste en derde karakters. (De kurii daarentegen wordt gewoon bovenop 凝 gegoten zonder rijm of reden, als jus over gelatine.)

Er is echter een nog slechtere manier om dit kanji te schrijven. Kijk naar dit voorbeeld dat een Twitter-gebruiker in het wild vond waarbij gewoon wat katakana boven op het kanji 土 is gestapeld. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik onder de indruk ben of doodsbang.

瓦斯

Tegenwoordig zou je gewoon ガス schrijven voor “gas”. Maar vroeger heeft iemand de kanji voor dakpan (瓦) en deze (斯) bij elkaar gegooid om dit nieuwe snufje dat warm water in je huis aandrijft, te vertegenwoordigen.

加加阿

Dit is een leuke waar mijn Microsoft Input Method Editor zelfs de kanji niet voor weergeeft. 加 (ka, kuwaeru) is een veelvoorkomend kanji dat toevoeging betekent en wordt gebruikt in extreem gebruikelijke woorden zoals 追加 (tsuika). De 阿 kan “Afrika”, “vleier” of “hoek” betekenen. Samengevoegd heb je een ateji dat een heerlijke substantie vertegenwoordigt die in overvloed te vinden is in combini, supermarkten en cafés in heel Japan.

Hoewel je deze kanji niet veel zult zien gebruiken, kun je ze wel op verpakkingen tegenkomen om een gevoel van nostalgie op te roepen. De snoepfabrikant Malebranche uit Kyoto gebruikt het bijvoorbeeld voor hun heerlijk uitziende Cacao 365-chocolaatjes.

曹達

Wat hebben de karakters voor “officieel” en “bereikt” te maken met koolzuurhoudende dranken? Absoluut niets – behalve hun uitspraak. Je zult dit woord nog steeds zien in de naam van bedrijven zoals Nippon Soda (日本曹達). Anders kun je gewoon de katakana-versie (ソーダ) gebruiken.

扁桃

Je zult nu weinig mensen vinden die amandelen aanduiden met het woord hentou (“kleine perzik”). Tegenwoordig gebruik je 扁桃 om naar je amandelen te verwijzen. Voor de noot die lekker smaakt in chocolade gebruik je de katakana アーモンド.

口風琴

Je kunt nu gewoon “mondharmonica” zeggen. Maar vroeger stond dit populaire folk instrument bekend als kuchifuukin – letterlijk, een harp die je met je mond bespeelt. Om eerlijk te zijn, klinkt dat veel stoerder.

土瀝青

Ik heb het ergste voor het laatst bewaard.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is het verschil tussen kanji en katakana?
Kanji zijn Chinese karakters die in het Japans worden gebruikt en katakana is een van de drie Japanse schriften die wordt gebruikt om leenwoorden en geluidseffecten weer te geven.

2. Wat is ateji?
Ateji zijn kanji-karakters die worden gebruikt voor hun uitspraak in plaats van hun betekenis.

3. Welke landennamen zijn in het Japans geschreven met kanji?
De Verenigde Staten werd vroeger gespeld als 亜米利加, Frankrijk als 仏蘭西 en Duitsland als 独逸.

4. Waarom werden leenwoorden in het Japans vroeger geschreven met kanji?
Kanji werd vroeger gebruikt om buitenlandse woorden uit te spreken en te schrijven, omdat er nog geen katakana was.

5. Wat is het woord voor “beton” in ateji?
Het woord “beton” wordt in ateji geschreven als 混凝土.

6. Wat is het woord voor “gas” in ateji?
Het woord “gas” wordt in ateji geschreven als 瓦斯.

7. Wat is het woord voor “amandelen” in ateji?
Het woord “amandelen” wordt in ateji geschreven als 扁桃.

8. Welke inheemse Japanse woorden zijn vervangen door katakana?
Een voorbeeld van een inheems Japans woord dat is vervangen door katakana is 氷菓子 (koori-gashi), wat “bevroren dessert” betekent en is vervangen door “ijs” (アイスクリーム).

9. Wat is de betekenis van “口風琴”?
Het woord “口風琴” verwijst naar een “mondharmonica”.

10. Waarom worden deze ateji-woorden niet veel gebruikt?
Deze ateji-woorden zijn niet veel in gebruik omdat veel mensen de voorkeur geven aan het gebruik van katakana voor leenwoorden.

Belangrijke termen en jargon:

– Kanji: Chinese karakters die in het Japans worden gebruikt.
– Katakana: Een van de drie Japanse schriften, gebruikt voor leenwoorden en geluidseffecten.
– Ateji: Kanji-karakters gebruikt voor hun uitspraak in plaats van hun betekenis.
– Edoperiode: Een periode in de Japanse geschiedenis van 1603 tot 1868.
– Radicaal: Een component van een kanji-karakter dat een indicatie geeft van de betekenis of het soort karakter.
– Combini: Een afkorting voor “convenience store” (gemakswinkel) in het Japans.

Gerelateerde links:
UCC – Japanse koffiefabrikant
Malebranche – Japanse snoepfabrikant