Waarom is het Sanremo muziekfestival zo belangrijk voor Italianen?

Het zou veel meer dan vijf woorden kosten om het Sanremo Music Festival uit te leggen (of om het zijn volledige naam te geven, Il ​​Festival Della Canzone Italiana di Sanremo). Deze nationale instelling bestaat sinds 1951. Het trekt de grootste televisiepubliek van Italië en gedurende vijf dagen in februari praat bijna het hele land erover.

Voor de niet-ingewijden kan Sanremo overweldigend zijn. Niet alleen omdat elke avond veel uur duurt en het programma vaak doorgaat tot in de vroege uurtjes, maar ook omdat het format verwarrend kan zijn en het stemmen voor de competitie de complexiteit van het Italiaanse electorale systeem kan evenaren.

Er is echter een reden waarom Sanremo een cultureel hoogtepunt is voor zovelen in Italië, en waarom het land er elk jaar omheen komt – zelfs als veel mensen beweren niet van de muziek te genieten. Hieronder staan een paar Italiaanse woorden die beginnende kijkers helpen om de actie te volgen en meer betrokken te raken.

Beoordelingen
Kijk naar een Italiaans nieuwsmedium tijdens de week van Sanremo en je zult overal het woord “pagelle” zien opduiken.

Een “pagella” is een Italiaans woord voor een schoolrapportkaart, en dat is meestal de enige definitie die je krijgt als je het opzoekt in een woordenboek. Maar het kan ook gebruikt worden om een scorekaart aan te duiden, en in deze context zijn de pagelle (meervoud van pagella) de beoordelingen, meestal op een schaal van 10, die elke artiest krijgt volgens de persoon die ze rangschikt.

De winnaar van de Sanremo competitie wordt gekozen door een combinatie van online publieksstemmen en een jury, dus enthousiaste publieksparticipatie wordt aangemoedigd gedurende het hele evenement – en sommige fans beginnen zelfs hun eigen Fantasanremo – iets zoals fantasy football (fantacalcio in het Italiaans), maar dan voor, nou ja, Sanremo.

Verrassing
Als je de typische X-Factor-stijl zangwedstrijd verwacht, zul je verrast zijn.

Sanremo is een festival in de zin dat er nog veel meer gebeurt op het scherm elke avond. Elke avond kan het programma wel vier of vijf uur duren, met inzendingen van de wedstrijd afgewisseld met andere liedjes, gastoptredens en veel gesprekken.

Er is vaak de belofte van een ‘grande sorpresa’ (grote verrassing) later op de avond – en dit houdt meestal in dat er een beroemdheid, internationaal of niet, verschijnt. Soms worden andere gasten uitgenodigd om verrassend zware actuele thema’s of gebeurtenissen op het beroemde Ariston Theater podium te belichten.

Je weet echt nooit wie er zal verschijnen of welke wending het programma zal nemen, en dat is allemaal onderdeel van de pret.

Bloemen
De eerste keer dat je Sanremo kijkt, vraag je je ongetwijfeld af: wat is er met al die bloemen?

Sanremo staat bekend als de ‘stad van bloemen’ vanwege de beroemde Mercato dei Fiori, of bloemenmarkt, die een van de grootste in Italië is. Dus je ziet genoeg bloemen op het podium en enorme boeketten voor alle artiesten en gasten.

Boppone
Een groot deel van de pret van Sanremo (voor fans althans) zijn de grappen en memes op sociale media. En als je deelneemt aan het online commentaar, zul je ongetwijfeld dit woord vaak zien gebruikt worden.

Volgens Italiaanse media is het woord ‘bop’ het nieuwste anglicisme dat door jongere Italianen tijdens Sanremo is overgenomen, en het Italiaanse neologisme “boppone” verovert sociale media.

Net als veel andere anglicismen die in het Italiaans zijn opgenomen, kan het gebruik van het woord ‘bop’ curieus lijken voor native Engelse sprekers, maar wees niet verbaasd als je commentatoren enthousiast liedjes of artiesten hoort prijzen met zinnen als “hai fatto un boppone!” of “Ha tirato fuori un boppone.”

Allora
Eén Italiaans woord dat je steeds opnieuw zult horen tijdens het festival: allora. Wat kan dit belangrijke woord betekenen? Om je te teleurstellen, het betekent eenvoudigweg ‘dus’ of ‘nou’. Het is ook het soort vullerwoord dat je zou kunnen gebruiken in plaats van ‘eh’. Met het woord allora kun je wachten tot er iets gebeurt, een gast introduceren of van onderwerp veranderen – als je twijfelt, geven de Sanremo-presentatoren je ontelbare voorbeelden van hoe en wanneer je dit expressieve Italiaanse woord kunt gebruiken.

Veelgestelde vragen:

1. Wat is het Sanremo Music Festival?
Het Sanremo Music Festival, ook bekend als Il Festival Della Canzone Italiana di Sanremo, is een nationaal muziekfestival in Italië. Het bestaat sinds 1951 en trekt het grootste televisiepubliek van het land gedurende vijf dagen in februari. Het staat bekend om zijn lange programma’s, verrassende elementen en betrokkenheid van het publiek.

2. Wat betekent “pagelle”?
Het woord “pagelle” verwijst naar beoordelingen of scorekaarten die aan elke artiest worden gegeven tijdens de Sanremo competitie. Het komt van het Italiaanse woord “pagella”, dat ook kan verwijzen naar een schoolrapportkaart.

3. Hoe wordt de winnaar gekozen?
De winnaar van de Sanremo competitie wordt gekozen door een combinatie van online publieksstemmen en een jury. Enthousiaste publieksparticipatie wordt aangemoedigd en sommige fans stellen zelfs hun eigen Fantasanremo op, vergelijkbaar met fantasy football.

4. Wat is het bijzondere aan Sanremo in vergelijking met andere zangwedstrijden?
Sanremo is meer dan alleen een zangwedstrijd. Het is een festival waarop veel andere activiteiten plaatsvinden, zoals gastoptredens, gesprekken en verrassingen. Elke avond kan het programma wel vier of vijf uur duren en er is altijd de belofte van een grote verrassing later op de avond.

5. Waarom zijn er zoveel bloemen op het podium?
Sanremo staat bekend als de “stad van bloemen” vanwege de beroemde bloemenmarkt, de Mercato dei Fiori. Daarom zie je veel bloemen op het podium en worden enorme boeketten gegeven aan alle artiesten en gasten.

6. Wat betekent het woord “bop” en waarom zie je het vaak tijdens Sanremo?
“Bop” is het nieuwste anglicisme dat tijdens Sanremo populair is geworden onder jongere Italianen. Het Italiaanse neologisme “boppone” is afgeleid van dit woord en wordt veel gebruikt op sociale media door fans. Het wordt gebruikt om enthousiasme uit te drukken en positieve reacties te geven over liedjes of artiesten.

7. Wat betekent het woord “allora” en waarom wordt het vaak gebruikt tijdens Sanremo?
“Allora” betekent eenvoudigweg “dus” of “nou” in het Nederlands. Het wordt tijdens Sanremo vaak gebruikt als een vullerwoord om te wachten op iets, een gast te introduceren of van onderwerp te veranderen. De Sanremo-presentatoren geven talloze voorbeelden van hoe en wanneer je dit woord kunt gebruiken.

Belangrijke termen en jargon:

– Il Festival Della Canzone Italiana di Sanremo: Het Sanremo Music Festival
– Pagelle: Beoordelingen of scorekaarten
– Fantasanremo: Een door fans georganiseerd evenement vergelijkbaar met fantasy football
– Grande sorpresa: Grote verrassing
– Boppone: Een populair Italiaans neologisme dat afkomstig is van het anglicisme “bop” en wordt gebruikt om enthousiasme uit te drukken
– Allora: Een Italiaans woord dat “dus” of “nou” betekent en vaak wordt gebruikt als een vullerwoord tijdens Sanremo

Suggesties voor gerelateerde links:
Sanremo Music Festival
Sanremo Music Festival op Wikipedia