Drie manieren om het Woord van God opnieuw te ervaren in 2024

Het Woord van God zal komend weekend worden gevierd in Australië, waardoor er een gelegenheid ontstaat om na te denken over de plaats die katholieken in hun leven geven aan de Bijbel. Het is niet alleen belangrijk om regelmatig te lezen, maar ook om daadwerkelijk te ervaren wat de woorden en motieven van de Bijbel kunnen doen in ons hart en onze geest op een blijvende manier. Om het meeste uit de Schrift te halen, moeten christenen het Woord van God – Jezus Christus – door middel van de Schrift tot ons laten spreken. Onwetendheid van de Schrift is onwetendheid van Christus, zoals de beroemde uitspraak van St. Jerome luidt.

Paus Franciscus erkende in zijn recente preek voor de zondag van het Woord van God dat het moeilijk kan zijn om gefocust te blijven op de Schrift. Hij zei: “Dit is een risico voor ons allen: overdonderd door een stroom van woorden laten we het Woord van God langs ons afglijden: we horen het, maar luisteren er niet naar; we luisteren ernaar, maar nemen het niet ter harte; we nemen het ter harte, maar laten het niet aanzetten tot verandering.”

Hier zijn drie ideeën die ons kunnen leiden naar een diepere ervaring van het Woord van God in 2024.

1. Het zingen van de Schrift met Project of Love
Project of Love streeft ernaar om de Bijbel tot leven te brengen door middel van zang. Sommige van de muziek van het project wordt gepresenteerd op Hallow, de katholieke gebedsapp, met name uitvoeringen van de psalmen en passages uit de profeet Jesaja. Maar de rest kun je vinden op YouTube.

2. Het Goddelijk Officie
Het Goddelijk Officie (ook wel bekend als het Getijdengebed) is, na de Mis, het gebed dat de hoogste plaats van eer krijgt in de Kerk. Wat het Goddelijk Officie zo perfect maakt voor leken, is dat het de psalmen en andere Schriftlezingen organiseert tot een samenhangende leeservaring, waarbij het Oude Testament altijd in het licht van het Nieuwe wordt gelezen, en vice versa.

3. De Bijbel in één jaar
Toen het in 2021 voor het eerst werd gelanceerd, werd de Bijbel in één jaar podcast, gepresenteerd door de Amerikaanse priester Fr. Mike Schmitz, een van de populairste podcasts ter wereld. Gebaseerd op de Great Adventure Bible Timeline, gecreëerd door Bijbelscholar Jeff Cavins, word je in afleveringen van meestal niet langer dan 24 minuten meegenomen op een reis door de geschiedenis van de verlossing.

De podcast loopt opnieuw in 2024, en Ascension Press heeft de podcast-ervaring dit jaar verbeterd met de lancering van hun nieuwe Ascension-app.

FAQ:

1. Waarom is het belangrijk om regelmatig de Bijbel te lezen?

Het is belangrijk om regelmatig de Bijbel te lezen, omdat het ons in staat stelt om de woorden en motieven van de Bijbel te ervaren in ons hart en onze geest. Onwetendheid van de Schrift is onwetendheid van Christus.

2. Wat zijn enkele ideeën om een diepere ervaring van het Woord van God te bereiken?

– Het zingen van de Schrift met Project of Love.
– Het Goddelijk Officie (Getijdengebed).
– De Bijbel in één jaar podcast.

3. Waar kan ik de muziek van Project of Love vinden?

De muziek van Project of Love is te vinden op YouTube.

4. Wat is het Goddelijk Officie?

Het Goddelijk Officie, ook bekend als het Getijdengebed, is het gebed dat na de Mis de hoogste plaats van eer krijgt in de Kerk. Het organiseert de psalmen en andere Schriftlezingen tot een samenhangende leeservaring.

5. Wat is de Bijbel in één jaar podcast?

De Bijbel in één jaar podcast is een populaire podcast gepresenteerd door priester Fr. Mike Schmitz. Het neemt luisteraars mee op een reis door de geschiedenis van de verlossing, gebaseerd op de Great Adventure Bible Timeline.

Definities:

– Schrift: De Bijbel, het heilige boek van het christendom.
– Jezus Christus: De centrale figuur in het christendom, waarvan wordt geloofd dat hij de zoon van God is en de verlosser van de wereld.
– Paus Franciscus: De huidige paus van de Rooms-Katholieke Kerk.
– St. Jerome: Een kerkvader en theoloog uit de vroege kerk die een prominente rol speelde bij het vertalen van de Bijbel in het Latijn, bekend als de Vulgaat.
– Project of Love: Een initiatief dat de Bijbel tot leven brengt door middel van zang.
– Goddelijk Officie (Getijdengebed): Het gebed na de Mis dat de hoogste plaats van eer krijgt in de Kerk. Het organiseert de psalmen en andere Schriftlezingen tot een samenhangende leeservaring.
– Bijbel in één jaar: Een podcast die luisteraars meeneemt op een reis door de geschiedenis van de verlossing, gebaseerd op de Great Adventure Bible Timeline.

Suggested related links:
Hallow – Een katholieke gebedsapp met muziek van Project of Love en andere bronnen.
YouTube – Platform waar je muziek van Project of Love kunt vinden.
Ascension Press – Website van Ascension Press, de uitgever van de Bijbel in één jaar podcast.