Nieuwe Japanse woorden toegevoegd aan het Oxford English Dictionary

Het Oxford English Dictionary heeft onlangs 23 nieuwe Japanse woorden toegevoegd aan de al bestaande 500 leenwoorden. Veel van deze nieuwe toevoegingen zijn gerelateerd aan eten, zoals Katsu, Hibachi, Santoku en Tonkotsu. Daarnaast zijn er ook woorden die betrekking hebben op specifieke ambachten, zoals Kintsugi, het Japanse kunstwerk waarmee gebroken voorwerpen worden hersteld met goud, en Kirigami, dat lijkt op de wereldberoemde kunst van Origami.

Een van de opvallende woorden in de lijst van ambachtelijke woorden is Mangaka. Deze term verwijst simpelweg naar “een schrijver of illustrator van manga”. Het is interessant om te zien hoe mangaka de laatste jaren steeds meer aanwezig zijn in de mainstream cultuur, zij het vaak na hun overlijden. Zo hebben we het verlies van Kentaro Miura, de mangaka achter Berserk, in 2021 en het recente overlijden van Akira Toriyama, de bedenker van Dragon Ball.

Een ander woord dat mijn aandacht trok, is Isekai. Dit wordt hier gedefinieerd als “een Japans genre van sciencefiction- of fantasieverhalen waarin de protagonist naar een andere, vreemde of onbekende wereld wordt getransporteerd of gereïncarneerd”. Dit concept vormt de basis voor talloze anime, manga, romans en meer, die in het afgelopen decennium de fantasiewereld hebben veroverd. Hoewel Isekai geen exclusief Japans concept is – Alice in Wonderland, The Wizard of Oz, Peter Pan en The Lion, The Witch, and The Wardrobe maken ook gebruik van vergelijkbare ideeën – is het vooral binnen anime en manga een veelvoorkomend thema. Hierdoor krijgt het woord steeds meer bekendheid in de westerse popcultuur.

De populariteit van Japanse kunst is niet nieuw buiten Japan – het Oxford English Dictionary kent het woord ‘anime’ al sinds 1985 – maar het is interessant om te zien dat specifieke aspecten van de Japanse scene steeds meer voet aan de grond krijgen in diverse gebieden. Als deze populariteit blijft groeien, zullen er naar verwachting nog meer Japanse woorden worden opgenomen in het Oxford English Dictionary.

Wil jij op de hoogte blijven van de beste manga van 2023? Ontvang het laatste nieuws, inzichten, meningen en analyses over strips en meer!

Veelgestelde vragen over de recent toegevoegde Japanse woorden in het Oxford English Dictionary

1. Welke Japanse woorden zijn recentelijk toegevoegd aan het Oxford English Dictionary?
Het Oxford English Dictionary heeft recentelijk 23 nieuwe Japanse woorden toegevoegd aan de bestaande 500 leenwoorden. Enkele van de toegevoegde woorden zijn Katsu, Hibachi, Santoku, Tonkotsu, Kintsugi, Kirigami, Mangaka en Isekai.

2. Welke betekenis hebben de woorden Kintsugi en Kirigami?
Kintsugi is een Japans kunstwerk waarbij gebroken voorwerpen worden hersteld met goud. Kirigami lijkt op de bekende kunst van Origami.

3. Wat betekent het woord Mangaka?
Mangaka verwijst simpelweg naar “een schrijver of illustrator van manga”.

4. Wie zijn enkele bekende mangaka’s?
Enkele bekende mangaka’s zijn Kentaro Miura, de mangaka achter Berserk, en Akira Toriyama, de bedenker van Dragon Ball. Beide zijn helaas overleden.

5. Wat is de betekenis van het woord Isekai?
Isekai wordt gedefinieerd als “een Japans genre van sciencefiction- of fantasieverhalen waarin de protagonist naar een andere, vreemde of onbekende wereld wordt getransporteerd of gereïncarneerd”. Het vormt de basis voor talloze anime, manga, romans en meer.

6. Is Isekai een exclusief Japans concept?
Hoewel Isekai geen exclusief Japans concept is – omdat ook werken zoals Alice in Wonderland, The Wizard of Oz, Peter Pan en The Lion, The Witch, and The Wardrobe vergelijkbare ideeën gebruiken – komt het vooral veel voor binnen anime en manga.

7. Is de populariteit van Japanse kunst buiten Japan iets nieuws?
Nee, de populariteit van Japanse kunst buiten Japan is niet nieuw. Het woord ‘anime’ staat bijvoorbeeld al sinds 1985 in het Oxford English Dictionary. Echter, specifieke aspecten van de Japanse scene winnen steeds meer terrein in verschillende gebieden, wat interessant is om te zien.

Voor meer informatie over manga en strips, nieuws, inzichten, meningen en analyses, kun je de volgende link bezoeken: mangaintelligence.com.