Wu-Tang Clan-lid GZA bracht zijn debuutalbum Words From the Genius uit in 1991

GZA, een lid van de legendarische hiphopgroep Wu-Tang Clan, bracht op deze dag in 1991 zijn debuutalbum Words From the Genius uit. Dit album was een van de twee pre-Wu-Tang Clan-albums van een van de leden, het andere album was Ooh, I Love You Rakeem EP van RZA (toen nog Prince Rakeem genoemd).

Het album werd oorspronkelijk uitgebracht onder het label Cold Chillin’ Records. Toen GZA werd gevraagd naar deze release tijdens een interview, herinnerde hij zich:

“Ik tekende ongeveer vijf jaar geleden bij Cold Chillin’. Ze brachten een album uit, maar hebben het niet gepromoot. Ze probeerden het vorig jaar opnieuw uit te brengen, na alles wat er met de Clan was gebeurd, met een datum van ’94 erop, maar hebben er nog steeds geen geld in gestoken, dus het verkocht niet twee keer. Ik ben er nog steeds trots op. De beats zijn niet geweldig, maar tekstueel gezien was het geweldig. Dus het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar ik was vastbesloten om door te breken. Een opgever wint nooit, en een winnaar geeft nooit op.”

Zoals GZA al zei, werd het album opnieuw uitgebracht in 1994 met een bijgewerkte tracklist en nogmaals in 2006 als een uitgebreide versie onder Traffic Entertainment Group, de eigenaar van de meeste catalogus van Cold Chillin’ Records.

Dit project was niet de gebruikelijke hardcore, zwaar gesamplede, Shaolin-sound die elke Wu-Tang-fan gewend was. De beats op dit project neigen meer naar het klassieke boom-bap geluid van de vroege jaren 90. Zijn teksten zijn echter net zo scherp als altijd. Het onderwerp van dit project is trouw aan de naam. GZA spuwt pure kennis en rechtvaardigheid met betrekking tot alledaagse situaties waarin iemand leeft in de projecten van New York.

Na dit project ging GZA verder om lid te worden van de Grammy Award-winnende rapgroep Wu-Tang Clan, opgericht door zijn neef RZA. Hij bleef een succesvolle carrière hebben en bracht zes studioalbums uit.

Een eerbetoon aan GZA voor dit stukje hiphopgeschiedenis!

FAQ

Wat was het debuutalbum van GZA en wanneer is het uitgebracht?
Het debuutalbum van GZA heette “Words From the Genius” en werd uitgebracht op deze dag in 1991.

Wie waren de andere leden van de Wu-Tang Clan?
De Wu-Tang Clan was een legendarische hiphopgroep bestaande uit meerdere leden, waaronder RZA, Method Man, Ghostface Killah, Raekwon en stillwater.

Wat was het andere pre-Wu-Tang Clan-album van een van de leden?
Het andere pre-Wu-Tang Clan-album was “Ooh, I Love You Rakeem EP” van RZA (toen nog Prince Rakeem genoemd).

Onder welk label werd het album oorspronkelijk uitgebracht?
Het album werd oorspronkelijk uitgebracht onder het label Cold Chillin’ Records.

Wanneer werd het album opnieuw uitgebracht en wie was de eigenaar van het label?
Het album werd opnieuw uitgebracht in 1994 met een bijgewerkte tracklist en nogmaals in 2006 als een uitgebreide versie onder Traffic Entertainment Group, de eigenaar van de meeste catalogus van Cold Chillin’ Records.

Wat is het kenmerkende geluid van dit album in vergelijking met de bekende Wu-Tang Clan-sound?
Het geluid op dit album neigt meer naar het klassieke boom-bap geluid van de vroege jaren 90, in plaats van de hardcore, zwaar gesamplede Shaolin-sound waar Wu-Tang Clan bekend om staat.

Hoeveel studioalbums heeft GZA tot nu toe uitgebracht?
GZA heeft zes studioalbums uitgebracht na zijn debuutalbum.

What does GZA stand for?
GZA is een afkorting voor “Genius Zig Zag Allah”, wat een verwijzing is naar zijn artiestennaam “The Genius” en zijn spirituele overtuigingen.

Wat betekent de term “boom-bap”?
“Boom-bap” is een term die wordt gebruikt om het kenmerkende ritme en de beatstijl van veel hiphopnummers uit de jaren 90 te beschrijven. Het wordt gekenmerkt door harde drumslagen en een prominente baslijn.

Wat is de betekenis van “Shaolin” in relatie tot Wu-Tang Clan?
“Shaolin” is een verwijzing naar de martial arts-film “The 36th Chamber of Shaolin” uit 1978. De Wu-Tang Clan identificeerde zich sterk met de filosofie en het beeld van Shaolin-krijgers, en gebruikte vaak verwijzingen naar Shaolin in hun muziek.

Links
Wu-Tang Clan-officiële website
Officiële website van GZA