Effectief communiceren: Elimineer onnodige woorden voor een krachtige boodschap

Het hebben en gebruiken van een goede woordenschat onderscheidt u van anderen. Of het nu gaat om een ​​sollicitatiegesprek, het zoeken naar een promotie, netwerken of proberen een verkoop te realiseren, de woorden die we gebruiken hebben invloed op de luisteraar. Fillerwoorden zijn een verbale plekhouder om de stilte op te vullen of aan te geven dat u nog niet klaar bent met spreken. Het veelvuldig gebruik van fillerwoorden resulteert echter in het verliezen van geloofwaardigheid als spreker, waardoor mensen stoppen met luisteren. Fillerwoorden zijn woorden, geluiden of zinnen die mensen gebruiken om “lege ruimtes” in communicatie op te vullen. In de meeste gevallen hebben ze een negatief effect en reflecteren ze slecht op uw communicatieve vaardigheden.

We maken allemaal gebruik van fillerwoorden. Canadezen worden vaak geplaagd omdat ze “eh” gebruiken, maar in de Verenigde Staten gebruiken we meer dan één woord. Uhm. Uh. Eh. Dus. Zo. Ah. Oh. Toch. Helemaal. Nou. Serieus. Ik denk het.

Zodra u weet welke woorden u gebruikt, kost het veel moeite om ze te elimineren. Goede communicatie, zowel mondeling als schriftelijk, vereist bewustzijn. Hoe minder woorden u gebruikt, hoe sterker uw woorden worden. Wanneer u alle overbodige woorden verwijdert, kan de luisteraar of lezer zich meer richten op de noodzakelijke overgebleven woorden. Ik kreeg de mogelijkheid om dit te bespreken met enkele eerstejaars studenten die een podcast waren gestart. Ik moedigde hen aan om naar zichzelf te luisteren en terug te rapporteren wat ze hoorden. Het was een openbaring voor hen om zich bewust te worden van de woorden die ze gebruikten en de frequentie van die woorden. Wees voorzichtig met vervanging. Ik werkte samen met een professional die fillerwoorden verving door het woord “fantastisch”, wat haar nieuwe fillerwoord werd.

Verbeter uw communicatie door fillerwoorden te elimineren

Hier zijn een aantal dingen die u kunt doen om fillerwoorden te verminderen:

– Neem uzelf op en noteer de fillerwoorden die u gebruikt.
– Praat langzamer. Als u te veel fillerwoorden gebruikt tijdens het spreken, vertraag dan. Geef uzelf extra tijd om na te denken.
– Omarm de stilte. Vrees niet voor de “ongemakkelijke stilte”. Een kort moment van stilte kan een krachtig communicatiemiddel zijn. Het stelt de luisteraar in staat om na te denken over uw woorden, wat meer betekenis geeft aan wat er als laatste is gezegd.
– Vermijd de uitdrukking “Ik denk dat”. Bij het spreken tijdens een vergadering zullen veel mensen de zin “Ik denk dat” gebruiken, maar dit geeft aan dat u geen expert bent op het gebied. Gebruik in plaats daarvan de zin “Naar mijn ervaring heb ik ontdekt”, wat uw kennis valideert, of “Onze visie is”, wat gewicht geeft aan uw hele organisatie.
– Vermijd de uitdrukking “Misschien sla ik de plank volledig mis.” Deze zin wordt vaak gezegd wanneer iemand een onconventioneel idee heeft. Deze zin haalt echter de waarde weg van de commentaar voordat u het idee deelt. Probeer in plaats daarvan te zeggen: “Laten we dit eens vanuit een ander perspectief bekijken. Wat als…” Dit toont creatief denken aan.

Bewustwording van uw woordgebruik is de eerste stap om fillerwoorden te elimineren. We hebben allemaal herinneringen nodig, en voortdurend werken aan het verminderen van fillerwoorden in ons spreken zal helpen bij het opbouwen van geloofwaardigheid en ervoor zorgen dat uw woorden een positieve impact hebben op luisteraars. Taal is belangrijk en de woorden die u gebruikt hebben invloed op uw effectiviteit als spreker en als leider.

Veelgestelde vragen over het verminderen van fillerwoorden in communicatie

Wat zijn fillerwoorden en waarom zijn ze slecht voor communicatie?
Fillerwoorden zijn woorden, geluiden of zinnen die mensen gebruiken om “lege ruimtes” in communicatie op te vullen. Het veelvuldig gebruik van fillerwoorden kan leiden tot verlies van geloofwaardigheid als spreker en reflecteert slecht op uw communicatieve vaardigheden.

Welke fillerwoorden worden veel gebruikt in het Engels?
Enkele veelgebruikte fillerwoorden in het Engels zijn: uhm, uh, eh, dus, zo, ah, oh, toch, helemaal, nou, serieus en ik denk het.

Hoe kan ik fillerwoorden verminderen in mijn communicatie?
Hier zijn een aantal dingen die u kunt doen om fillerwoorden te verminderen:
– Neem uzelf op en noteer de fillerwoorden die u gebruikt.
– Praat langzamer en geef uzelf extra tijd om na te denken voordat u spreekt.
– Wees niet bang voor stiltes, want ze kunnen een krachtig communicatiemiddel zijn.
– Vermijd uitdrukkingen zoals “Ik denk dat” en gebruik in plaats daarvan zinnen die uw expertise valideren of gewicht geven aan uw organisatie.
– Gebruik creatief denken om onconventionele ideeën te delen zonder hun waarde weg te nemen.

Waarom is bewustwording van ons woordgebruik belangrijk?
Bewustwording van ons woordgebruik is belangrijk omdat het de eerste stap is om fillerwoorden te elimineren. Het verminderen van fillerwoorden helpt bij het opbouwen van geloofwaardigheid en zorgt ervoor dat uw woorden een positieve impact hebben op luisteraars. Taal is belangrijk en de woorden die we gebruiken hebben invloed op onze effectiviteit als spreker en leider.

Voor meer informatie over het verbeteren van communicatie en spreken in het openbaar, kunt u de volgende link raadplegen: Communicatietraining.