Empathy: The Key to Success in Business

Barbara Corcoran, de mede-miljonair en ster van het ABC-programma “Shark Tank”, heeft een onaangename winkelervaring omgezet in een zakelijke les die ze nog steeds toepast. Jaren geleden, toen ze met haar broer aan het winkelen was, kwam ze een verkoopmedewerker tegen die een slechte indruk op haar maakte, zo vertelde ze in een recente TikTok-video.

“(…) ik probeerde mijn mascara af te rekenen. De vrouw achter de toonbank leek geen enkele intentie te hebben om ons te helpen. Ze keek me niet eens aan,” vertelde Corcoran, 74 jaar oud. “Ik zei: ‘Mevrouw, kan ik alsjeblieft betalen voor mijn mascara?’ En ze negeerde me.”

Corcoran werd “furieus”, wilde de vrouw graag haar ongenoegen laten blijken, totdat haar broer ingreep.
“Hij legde zijn hand op die van mij en zei tegen me: ‘Barbara, wacht even. Bedenk eens: Ze doet haar best'”, zei Corcoran. “Hij ging verder met te zeggen: ‘Je hebt geen idee wat ze heeft meegemaakt voordat ze vanochtend naar haar werk ging, hoe haar leven is, wat er allemaal op haar bordje ligt en waar ze dagelijks mee te maken heeft.”
Vandaag de dag denkt Corcoran vaak aan die woorden, zei ze: “Ze doet haar best.” Ze hebben haar geleerd hoe cruciaal empathie is als een soft skill, die ze nog steeds gebruikt als investeerder en CEO.
“Die zeven simpele woorden hebben me een veel aardiger persoon gemaakt,” aldus Corcoran.

De kracht van vriendelijkheid in het bedrijfsleven

Vriendelijk zijn heeft niet alleen invloed op je eigen kijk op de wereld: het zorgt er ook voor dat je overkomt als meer benaderbaar en betrouwbaar voor anderen. Vriendelijkheid is een waardevolle eigenschap van leiderschap, volgens een Gallup-enquête uit 2020 waarin werd vastgesteld dat werknemers “vier universele behoeften” hebben als het gaat om hun leidinggevenden: vertrouwen, medeleven, stabiliteit en hoop.
Mark Cuban, de mede-ster van “Shark Tank”, is het daarmee eens. “Ik wou dat iemand me had verteld vriendelijker te zijn”, zei Cuban in de “Bio Eats World” podcast vorig jaar, toen hem werd gevraagd welk advies hij zijn jongere zelf zou geven. “Want ik was altijd go, go, go… Klaar, vuur, richt. Laten we gaan. Sneller, sneller.”
Cubans gebrek aan vriendelijkheid, wat hij een “onderschatte” eigenschap noemde, begon een negatief effect te hebben op zijn werknemers – daarom heeft hij bewust moeite gedaan om zijn gedrag te veranderen, vertelde hij in 2018 aan Vanity Fair.
“Vroeg in mijn carrière onderging ik mijn eigen metamorfose, zogezegd,” zei Cuban, eraan toevoegend: “Ik zou geen zaken met mezelf hebben willen doen toen ik in mijn 20s [en 30s] was… Dus moest ik veranderen, en dat deed ik, en het heeft me echt veel opgeleverd.”
Vriendelijkheid is een relatief eenvoudige soft skill om te ontwikkelen, zeggen experts. Je kunt eenvoudig beginnen: Stel tijdens je volgende gesprek of interactie met iemand enkele vragen en let echt op hun antwoorden.
“Luister naar de woorden die worden gezegd en naar het gevoel erachter,” vertelde psycholoog Daniel Goleman aan CNBC Make It in 2017. “Reageer dienovereenkomstig, met een teken dat je begrijpt, of bied een behulpzame opmerking aan.”
“Een gesprek zal je empathie niet vergroten,” voegde Goleman toe. “Maar na verloop van tijd zal het uitoefenen van je nieuwsgierigheid en het goed luisteren naar anderen je helpen om nauwkeuriger aan te voelen hoe anderen denken en voelen.”
Openbaarmaking: CNBC heeft de exclusieve uitzendrechten buiten het netwerk voor “Shark Tank” in handen.
Wil je in 2024 je droombaan bemachtigen? Doe de nieuwe online cursus van CNBC, How to Ace Your Job Interview, om te leren waar werkgevers echt naar op zoek zijn, lichaamstaaltechnieken, wat wel en niet te zeggen en de beste manier om over salaris te praten.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is het verhaal van Barbara Corcoran over haar winkelervaring?
– Barbara Corcoran had een slechte winkelervaring waarbij een verkoopmedewerker haar negeerde en haar niet wilde helpen bij het afrekenen van haar mascara.

2. Wat was de reactie van Corcoran’s broer op deze situatie?
– Corcoran’s broer vroeg haar om geduld te hebben omdat de verkoopmedewerker haar best deed. Hij herinnerde haar eraan dat ze niet wist wat de medewerker al had meegemaakt voordat ze naar haar werk kwam.

3. Welke les heeft Corcoran geleerd van deze ervaring?
– Corcoran heeft geleerd dat empathie cruciaal is als een soft skill. Ze is nu aardiger en gebruikt empathie nog steeds als investeerder en CEO.

4. Wat is het belang van vriendelijkheid in het bedrijfsleven?
– Vriendelijk zijn heeft invloed op hoe anderen je zien en maakt je benaderbaarder en betrouwbaarder. Volgens een enquête hebben werknemers behoefte aan vertrouwen, medeleven, stabiliteit en hoop van hun leidinggevenden.

5. Hoe heeft Mark Cuban zijn gebrek aan vriendelijkheid aangepakt?
– Cuban heeft bewust moeite gedaan om zijn gedrag te veranderen nadat hij merkte dat zijn gebrek aan vriendelijkheid een negatief effect had op zijn werknemers. Hij heeft zijn gedrag aangepast en heeft er veel profijt van gehad.

6. Wat is een eenvoudige manier om vriendelijkheid te ontwikkelen?
– Experts zeggen dat vriendelijkheid een eenvoudige soft skill is om te ontwikkelen. Het begint met echt luisteren naar anderen, vragen stellen en oprechte interesse tonen.

Definities:
– Soft skill: Een persoonlijke eigenschap of vaardigheid die iemands interactie en omgang met anderen verbetert.

Suggesties voor gerelateerde links:
barbaracorcoran.com (Barbara Corcoran’s officiële website)
gallup.com (Gallup-organisatie)
markcuban.com (Mark Cuban’s officiële website)
cnbc.com (CNBC)