“N. Scott Momaday: Words from a Bear” – Een Ontdekking van de Creatieve Kern van een Bekende Native American Auteur

Door Elyse Wild

Op maandag 29 januari 2024 kregen we het trieste nieuws van het overlijden van N. Scott Momaday (Kiowa) op 89-jarige leeftijd. Momaday wordt beschouwd als oprichter van de “Native American Renaissance”. In 1969 won Momaday een Pulitzerprijs voor Fictie voor zijn roman “House of Dawn”.

In het kader van het overlijden van de heer Momaday, hebben we filmmaker Jeffrey Palmer geïnterviewd, de maker van de film “N. Scott Momaday: Words from a Bear”, voor deze weekeditie van Native Bidaské.

Over “N. Scott Momaday: Words from a Bear”
N. Scott Momaday (Kiowa/Cherokee), een van de meest productieve hedendaagse Native American schrijvers, is overleden in zijn huis in Santa Fe, New Mexico. De documentaire “N. Scott Momaday: Words from a Bear” onderzoekt het leven en de geest van Navarro Scott Momaday, een Kiowa romanschrijver, schrijver van korte verhalen, essayist en dichter die de National Medal of Arts won. Momaday’s Pulitzerprijs-winnende roman “House Made of Dawn” betekende een doorbraak voor de Native American literatuur. De film maakt gebruik van originele animatie, historische foto’s en interviews met prominente figuren, waaronder inheemse auteurs, acteurs als Robert Redford en Jeff Bridges, en Joy Harjo, de eerste Native American U.S. Poet Laureate, om in te gaan op Momaday’s creatieve kern. Geregisseerd door Jeffrey Palmer, een lid van de Kiowa Tribe, biedt de documentaire een persoonlijke verkenning van het leven van Native Americans in de 21e eeuw en reflecteert op Momaday’s invloed als een oprichter van de Native American Renaissance in kunst en literatuur.

Het werk van Momaday, hoewel geworteld in zijn erfgoed, roept ook universele vragen op over oorsprong en collectieve herinneringen, en biedt inzicht in de uitdagingen waarmee Native American kunstenaars geconfronteerd worden in de 20e en 21e eeuw. De film ging in première op het Sundance Film Festival in 2019.

Over Jeffrey Palmer
Jeffrey Palmer, een bekroonde filmmaker en trots lid van de Kiowa Tribe of Oklahoma, neemt ons mee op een fascinerende reis naar het leven van inheemse mensen in het 21e-eeuwse Amerika. Zijn baanbrekende debuutfilm, “N. Scott Momaday: Words from a Bear”, ging in première op het Sundance Film Festival in 2019 en werd nationaal uitgezonden op PBS’s American Masters. De film werd in 2020 genomineerd voor een Emmy Award en werd erkend als een uitstekende documentaire of non-fictie serie.

Naast zijn filmmaken is Palmer ook een voorvechter van het milieu, zoals te zien is in zijn met de Ted Turner Award bekroonde film. Met zijn briljante cinematografie heeft Palmer internationale erkenning gekregen, onder andere met de prestigieuze Bill and Melinda Gates Short Film Challenge. Hij heeft ook beurzen ontvangen van instituten zoals het Sundance Institute en de Ford Foundation. Als lid van elite-industrieorganisaties werkt Palmer momenteel aan zijn tweede speelfilm, “Ghosts”, waarmee hij zijn impactvolle cinematografische nalatenschap verder uitbreidt.

Mis deze inzichtelijke en boeiende aflevering van Native Bidaské LIVE niet op vrijdag 2 februari 2024 om 12.00 uur ‘s middags Eastern Time. Bekijk deze aflevering op het Facebook-, Twitter- of YouTube-kanaal van Native News Online.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wie was N. Scott Momaday?
N. Scott Momaday was een Kiowa-schrijver, romanschrijver, dichter en essayist, en wordt beschouwd als oprichter van de “Native American Renaissance”. Hij won in 1969 de Pulitzerprijs voor Fictie voor zijn roman “House Made of Dawn”. Momaday overleed op 89-jarige leeftijd.

2. Wat is de documentaire “N. Scott Momaday: Words from a Bear”?
“N. Scott Momaday: Words from a Bear” is een documentaire die het leven en de geest van N. Scott Momaday onderzoekt. De film bevat originele animatie, historische foto’s en interviews met prominente figuren, waaronder inheemse auteurs, acteurs zoals Robert Redford en Jeff Bridges, en Joy Harjo, de eerste Native American U.S. Poet Laureate. Geregisseerd door Jeffrey Palmer, biedt de documentaire een persoonlijk inzicht in Momaday’s creatieve kern en zijn invloed als oprichter van de Native American Renaissance in kunst en literatuur.

3. Wat is de betekenis van de Pulitzerprijs-winnende roman “House Made of Dawn”?
“House Made of Dawn” is een roman geschreven door N. Scott Momaday die de Pulitzerprijs voor Fictie won in 1969. Het wordt beschouwd als een doorbraak voor de Native American literatuur en heeft bijgedragen aan Momaday’s bekendheid en invloed.

4. Wie is Jeffrey Palmer?
Jeffrey Palmer is een bekroonde filmmaker en lid van de Kiowa Tribe of Oklahoma. Hij is de regisseur van de documentaire “N. Scott Momaday: Words from a Bear”, die nationaal werd uitgezonden op PBS’s American Masters en genomineerd werd voor een Emmy Award. Palmer is ook een voorvechter van het milieu en heeft internationale erkenning gekregen voor zijn cinematografie.

5. Wat is de volgende film van Jeffrey Palmer?
Jeffrey Palmer werkt momenteel aan zijn tweede speelfilm, genaamd “Ghosts”. Dit zal zijn impactvolle cinematografische nalatenschap verder uitbreiden.

Gerelateerde links:
Native News Online (Native News Online)
Sundance Film Festival (Sundance Film Festival)
PBS’s American Masters (PBS’s American Masters)