Waarom vullen woorden niet echt iets zijn om je zorgen over te maken

Een TikToker genaamd Ashlynn Rudzinski ging viraal met een video waarin ze zichzelf vervloekte omdat ze “vulwoorden” gebruikt tijdens het praten, en ze vergeleek zichzelf met oudere generaties die naar haar mening dit probleem niet hebben. In de video betreurt ze dat ze niet kan praten zonder afhankelijk te zijn van woorden zoals “like”.

Terwijl veel mensen denken dat het gebruik van vulwoorden een teken is van een gebrek aan intelligentie of slechte communicatieve vaardigheden, zijn er anderen die hier anders over denken. Harvard Business Review heeft bijvoorbeeld een artikel gepubliceerd waarin wordt verdedigd dat vulwoorden eigenlijk nuttig zijn. Ze stellen dat zulke woorden dienen om diplomatiek te zijn en de vloer vast te houden in een gesprek.

Nu is het natuurlijk waar dat het overdreven gebruik van vulwoorden je boodschap kan verzwakken en je zelfvertrouwen kan ondermijnen. Maar in bepaalde situaties kunnen ze juist behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld als je een moeilijk concept probeert uit te leggen, kunnen vulwoorden de luisteraar meer tijd geven om de informatie te verwerken.

Het is belangrijk om te onthouden dat taal voortdurend evolueert en dat de manier waarop we spreken niet per se een indicatie is van onze intelligentie. Het is gemakkelijk om jezelf te bekritiseren voor het gebruik van vulwoorden, maar het is belangrijker om te focussen op de boodschap die je probeert over te brengen.

Dus laten we niet te hard zijn voor onszelf als het gaat om vulwoorden. Ze zijn slechts een klein onderdeel van onze spraak en kunnen soms zelfs nuttig zijn. In plaats daarvan moeten we ons richten op het ontwikkelen van onze communicatieve vaardigheden als geheel en niet te veel waarde hechten aan kleine details zoals vulwoorden. Dus laat die “like” en “uhm” niet te veel invloed hebben op je eigenwaarde.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het gebruik van vulwoorden:

Wat zijn vulwoorden?
Vulwoorden zijn woorden die we gebruiken tijdens het praten om stiltes op te vullen of om tijd te winnen tijdens het formuleren van gedachten. Voorbeelden van vulwoorden zijn “like” en “uhm”.

Wat is de opvatting over het gebruik van vulwoorden?
Sommige mensen denken dat het gebruik van vulwoorden wijst op een gebrek aan intelligentie of slechte communicatieve vaardigheden. Anderen zijn echter van mening dat vulwoorden nuttig kunnen zijn om diplomatieker te zijn en vast te houden in een gesprek.

Waarom zouden vulwoorden nuttig kunnen zijn?
In bepaalde situaties kunnen vulwoorden behulpzaam zijn. Ze kunnen luisteraars meer tijd geven om informatie te verwerken, vooral bij het uitleggen van moeilijke concepten.

Hoe kunnen vulwoorden onze boodschap beïnvloeden?
Het overdreven gebruik van vulwoorden kan onze boodschap verzwakken en ons zelfvertrouwen ondermijnen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en vulwoorden niet te vaak te gebruiken.

Geeft het gebruik van vulwoorden een indicatie van intelligentie?
Nee, de manier waarop we spreken is niet per se een indicatie van onze intelligentie. Taal evolueert voortdurend en het is belangrijk om te onthouden dat kleine details zoals het gebruik van vulwoorden niet te veel waarde moeten krijgen.

Wat moeten we doen met betrekking tot het gebruik van vulwoorden?
In plaats van te hard te zijn voor onszelf over het gebruik van vulwoorden, moeten we ons richten op de boodschap die we willen overbrengen. Het ontwikkelen van goede communicatieve vaardigheden als geheel is belangrijk, terwijl we minder waarde hechten aan kleine details zoals vulwoorden.

Voor meer informatie over communicatieve vaardigheden en het gebruik van vulwoorden kunt u deze link volgen naar de website van Harvard Business Review.