Nachthuis Ge­sprek­ken onthul­len horror van het be­sie­geerde Al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad

De afgrijselijke getuigenissen van Palestijnen die gevangen zitten in het Al-Shifa Medisch Complex in Gaza Stad, dat al zes dagen lang belegerd wordt door Israëlische bezettingstroepen, zijn in handen gekomen van Al-Jazeera. Israëlische troepen bestormden maandag het Al-Shifa ziekenhuis, waar meer dan 7.000 patiënten en ontheemde Palestijnen werden gehuisvest. Ze voerden executies uit, plegen wijdverspreide arrestaties en bombardeerden het gebouw en de omgeving, waarbij tientallen doden en gewonden vielen.

Eén van de getuigen, Jamila al-Hassi, die zich bevond in de nabijheid van het Al-Shifa Medisch Complex, vertelde in een exclusief interview met Al-Jazeera: “Onze situatie is zeer tragisch. Hoeveel ik ook probeer het aan u uit te leggen, geen woorden kunnen beschrijven wat we doormaken: honger, dorst, ontheemding, vernietiging, bombardement.”

Israëlische bezettingstroepen hebben blijkbaar contact gezocht met het Rode Kruis en andere internationale organisaties om hulp, maar tot nu toe zonder succes. Al-Hassi en 65 Palestijnse families kregen uiteindelijk het bevel om het gebouw te evacueren.

“We weten niet waar we heen gaan”, zei ze. “Er zijn zoveel gewonden: kinderen, vrouwen, ouderen. Terwijl ik met u praat, staat alles om me heen in brand”, aldus al-Hassi. Volgens haar is het Al-Shifa Medisch Complex veranderd in een slagveld.

De getuigenis van al-Hassi werd bevestigd door andere ooggetuigen, waaronder een kind dat de executies door de Israëlische bezettingstroepen heeft overleefd. Hij vertelde aan Al-Jazeera dat iedereen met wie hij was gedurende enkele uren werd opgesloten en vervolgens werd vermoord door Israëlische scherpschutters.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft bevestigd dat Israël ongeveer 240 patiënten, hun begeleiders en tien medisch personeel vasthoudt in het Prince Nayef Center in het Al-Shifa Complex. Daarnaast heeft het gebouwen gebombardeerd en een hele afdeling in brand gestoken.

Dit is niet de eerste keer dat Israëlische troepen het Al-Shifa ziekenhuis bestormen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Ze deden dit voor het eerst op 16 november, na het wekenlang belegeren van het ziekenhuis. Israël heeft tot nu toe meer dan 32.000 Palestijnen gedood en meer dan 74.000 verwond in zijn voortdurende genocide in Gaza. Daarnaast zijn minstens 7.000 mensen als vermist opgegeven, vermoedelijk dood onder het puin van hun huizen in de hele strook. De meerderheid van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De Israëlische agressie heeft ook geleid tot de gedwongen ontheemding van bijna twee miljoen mensen uit de hele Gazastrook, waarvan het overgrote deel gedwongen is te vluchten naar de dichtbevolkte stad Rafah, in wat de grootste massale exodus van Palestina is sinds de Nakba van 1948.

FAQ:

Wat is er gebeurd in het Al-Shifa Medisch Complex in Gaza Stad?
Het Al-Shifa Medisch Complex in Gaza Stad wordt al zes dagen belegerd door Israëlische bezettingstroepen. Ze hebben het ziekenhuis bestormd, executies uitgevoerd, arrestaties gepleegd en het gebouw en de omgeving gebombardeerd, met tientallen doden en gewonden als gevolg.

Wat heeft een getuige, Jamila al-Hassi, gezegd over de situatie?
Jamila al-Hassi, een getuige die zich in de nabijheid van het Al-Shifa Medisch Complex bevond, beschreef de situatie als zeer tragisch. Ze noemde honger, dorst, ontheemding, vernietiging en bombardementen als enkele van de verschrikkingen die ze doormaken.

Is er contact geweest tussen de Israëlische bezettingstroepen en hulporganisaties?
De Israëlische bezettingstroepen hebben blijkbaar contact gezocht met het Rode Kruis en andere internationale organisaties voor hulp, maar tot nu toe zonder succes.

Hoe zijn de Palestijnen in het Al-Shifa Medisch Complex behandeld?
Israël heeft ongeveer 240 patiënten, hun begeleiders en tien medisch personeel vastgehouden in het Prince Nayef Center in het Al-Shifa Complex. Ook zijn gebouwen gebombardeerd en een afdeling in brand gestoken.

Hoeveel Palestijnen zijn er gedood en gewond geraakt in Gaza?
Tot nu toe zijn meer dan 32.000 Palestijnen gedood en meer dan 74.000 verwond in de Israëlische agressie in Gaza. Daarnaast zijn minstens 7.000 mensen vermist en vermoedelijk dood onder het puin van hun huizen. Vrouwen en kinderen vormen de meerderheid van de slachtoffers.

Wat is er gebeurd met de mensen in Gaza?
De Israëlische agressie heeft geleid tot de gedwongen ontheemding van bijna twee miljoen mensen uit de hele Gazastrook. Het overgrote deel van hen is gevlucht naar de dichtbevolkte stad Rafah, wat de grootste massale exodus van Palestina is sinds de Nakba van 1948.

Belangrijke termen/jargon:
– Gaza Stad: De hoofdstad van de Gazastrook, een Palestijns gebied dat wordt bestuurd door de Palestijnse Autoriteit.
– Israëlische bezettingstroepen: Militaire troepen van Israël die de Gazastrook bezetten.
– Al-Shifa Medisch Complex: Een ziekenhuis in Gaza Stad.
– Executies: Het doden van mensen als straf, vaak na een oneerlijk proces.
– Scherpschutters: Getrainde militairen die met precisie op doelen kunnen schieten.
– Rode Kruis: Een internationale humanitaire organisatie die medische hulp biedt aan slachtoffers van rampen en conflicten.
– Internationale organisaties: Organisaties die wereldwijd actief zijn en zich inzetten voor verschillende doelen, zoals mensenrechten en humanitaire hulp.
– Genocide: De systematische vernietiging van een bepaalde etnische, religieuze of nationale groep.
– Nakba: Het Arabische woord voor “ramp” of “catastrofe” en verwijst naar de massale verdrijving van Palestijnen uit hun huizen tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

Suggested related links:
Al Jazeera
Rode Kruis