Namelijk: De Betekenis Achter de Plaatsnamen in New Hampshire

      Stel je voor dat je helemaal niets weet over New Hampshire, behalve dat het een van de Verenigde Staten is, maar je hebt een gedetailleerde kaart van het gebied. Wat zou je daaruit kunnen afleiden?

      Je zou al snel concluderen dat New Hampshire zichzelf beschouwt als een deel van Engeland, of dat op zijn minst ooit heeft gedaan. Dit komt doordat van de 234 steden en dorpen in New Hampshire, de meerderheid vernoemd is naar Britse steden en dorpen, waarvan de meeste Engels zijn.

      Zo zijn er bijvoorbeeld acht “chesters”: Chester, Chesterfield, Chichester, Dorchester, Lancaster, Manchester, Rochester en Winchester. De oorspronkelijke “chesters” bevinden zich allemaal in Groot-Brittannië en zijn vernoemd naar het Romeinse woord voor een militair kamp, “castra”. Aangezien de Romeinen nooit naar Amerika zijn gekomen, moeten de namen zijn overgebracht door de Britten.

      Je zou wellicht ook opvallende overeenkomsten zien in namen zoals “hams”: Chatham, Durham, Effingham, Gorham, Grantham, Nottingham, Pelham, Stratham en Windham, om nog maar te zwijgen over Hampstead en Hampton. “Ham” is de oude Engelse bron van “home”, en we hebben nog steeds “hamlets” en Hampstead betekent “woonplaats”. Je zult ook verschillende “nieuwe” versies van Engelse plaatsen opgemerkt hebben, zoals New Boston, New Durham, New Hampton, New Ipswich, New London en New Hampshire zelf; dit bevestigt je vermoeden dat dit een soort nieuwe versie van Engeland is.

      Hoewel er veel overeenkomsten zijn met de Engelse namen, zou je toch in de war kunnen raken door de naam New Castle. Zou het niet Newcastle of New Newcastle moeten heten? Je zou niet weten dat het vernoemd is naar zijn eigen vroege “castle” of fort.

      Ten minste een van de namen is Welsh (Landaff), één is Cornisch (Cornish), en verschillende namen zijn Iers (Antrim, Dublin, enz.). Ik reed een paar jaar geleden met een Britse vriendin op Route 93 en ze was verbaasd om een bord te zien dat Derry en Londonderry als twee verschillende steden benoemde. In Noord-Ierland zijn ze één stad en je leven kan ervan afhangen hoe je het noemt als je het gevraagd wordt. Misschien is het geen slecht idee om ze te scheiden.

      Je zou gemakkelijk misleid kunnen worden door namen die er Engels uitzien maar vernoemd zijn naar mannen. Als je deze mannen zou opzoeken, zou je ontdekken dat New Hampshire ooit geregeerd werd door Britse generaals en graven zoals Amherst, Boscawen, Fitzwilliam Holderness, Keene, Temple, Strafford, Wentworth en nog veel meer.

      Maar dan zou je de namen Washington, Jefferson, Madison, Monroe en Lincoln opmerken en concluderen dat er iets groots gebeurd is in de 18e eeuw – nog voordat je opmerkte dat veel bergen in New Hampshire vernoemd zijn naar deze mannen. Het zou verwarrend zijn dat zowel Washington als Lincoln plaatsnamen zijn in Engeland (het Engelse Washington ligt naast Concord, van alle plaatsen), maar in ieder geval waren deze mannen, als je zou raden dat het mannen waren, geen graven.

      Je zou kunnen bedenken dat een bescheiden aantal mensen afkomstig is uit het vasteland van Europa, met name uit Berlijn, Franconië, Lissabon of Milaan, een zeer bescheiden aantal in vergelijking met de staat Maine, die zoveel steden heeft zoals Belgrado, Calais, China, Denemarken, Dresden, Frankfort, Lissabon, Mexico, Moskou, Noorwegen, Parijs, Peru, Polen, Stockholm, Zweden, Wenen en Wales, dat je zou kunnen denken dat Maine de locatie is van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Maar Maine-namen zijn een onderwerp voor een andere keer.

      Je zou opmerken dat New Hampshire verschillende plaatsnamen heeft die afkomstig zijn uit de bijbel: Bethlehem, Kanaän, Gosen, Hebron, Libanon, Salem en Saron. Aangezien het onwaarschijnlijk is dat de kolonisten uit de oorspronkelijke plaatsen met deze namen kwamen, zou je redelijkerwijs kunnen concluderen dat er veel christenen of misschien Joden waren in New Hampshire. Een paar klassieke namen zouden je echter doen pauzeren. Troy bijvoorbeeld, de stad die door de Grieken werd vernietigd met behulp van een groot houten paard: waarom zou je een nieuwe stad naar dat vernoemen? Maine en Vermont hebben ook een Troy, net als New York, Ohio en veel andere staten. (Op één website wordt beweerd dat er 97 Troys in Amerika zijn, de populairste klassieke naam!)

      Er zijn ook namen als Alexandria, Candia en Laconia. Candia is vreemd: het is de Italiaanse naam van het Griekse eiland Kreta. Waarom Candia? Niet omdat iemand de Ilias aan het lezen was. Het schijnt dat de Royal Governor Benning Wentworth ooit gevangen heeft gezeten op dat eiland. Zelfs als we Candia meetellen, is het aantal klassieke namen in New Hampshire vele malen kleiner dan in New York, waar er vijftig-twee zijn, waaronder Italië, Griekenland, Rome, Athene en zo’n achttien Romeinse mannen: Brutus, Cato, Cicero, Cincinnatus, Fabius, tot aan Virgil. Maar dat is weer een ander onderwerp voor een andere keer.

      Drie plaatsnamen, waaronder de hoofdstad, zouden kunnen suggereren dat sommige kolonisten een neiging hadden tot allegorie en hoge idealen: Concord, Freedom en Unity. Het klinkt als heel fijne plekken om te wonen. Er is echter geen Utopia; daarvoor moet je naar New York, Florida, Texas of een paar andere staten gaan.

      Tot slot zou je enkele namen tegenkomen die je niet kunt ontcijferen: Merrimack, Nashua, Ossipee en Sunapee. Als kolonisten deze namen hebben bedacht, waar komen ze dan vandaan? Er zijn maar een paar van dit soort steden, maar als je over de kaart scant, zou je zien dat er veel meren, rivieren en bergen zijn met namen als deze: Baboosic, Chocorua, Contoocook, Kancamagus, Massabesic, Monomonac, Nubanusit, Pawtuckaway, Pemigewasset, Penacook, Piscataqua (hoewel die een beetje op Latijn lijkt), Skatutakee, Squam, Umbagog, Waukewan, Wicwas, Winnipesaukee en Winnisquam. Wie deze mensen ook waren, ze lijken steden te hebben vermeden en ervoor gekozen te hebben om in de buurt van meren, rivieren en bergen te wonen. Erg romantisch en charmant van hen. De ongelukkige waarheid zou aan je ontsnappen, maar dat is weer een ander onderwerp voor een andere keer.

      Op dit punt zou je kunnen concluderen dat je puzzelachtige kaart zichzelf niet zal uitleggen en dat je beter naar New Hampshire kunt komen om uit te zoeken wie zich daar gevestigd heeft en wanneer. Je bent natuurlijk van harte welkom om te bezoeken. Bienvenue en al dat moois. Maar neem wel een beetje extra tijd mee.

FAQ

1. Wat zijn enkele van de meest voorkomende namen van steden en dorpen in New Hampshire?
– Enkele van de meest voorkomende namen zijn Chester, Manchester, Rochester, Hampton, Hampstead, en Winchester.

2. Waarom hebben veel steden en dorpen in New Hampshire Engelse namen?
– Veel van de namen zijn vernoemd naar Britse steden en dorpen door de Britse kolonisten die zich in New Hampshire vestigden.

3. Zijn alle namen in New Hampshire Engels?
– Nee, er zijn ook namen van Welshe, Cornische en Ierse oorsprong, evenals namen die lijken op Engelse namen maar eigenlijk vernoemd zijn naar mannen.

4. Zijn er namen in New Hampshire met Bijbelse oorsprong?
– Ja, enkele plaatsnamen in New Hampshire hebben Bijbelse namen zoals Bethlehem, Kanaän, Gosen, Hebron, Libanon, Salem en Saron.

5. Waarom hebben sommige plaatsen in New Hampshire namen die niet kunnen worden ontcijferd?
– Deze plaatsen, zoals Merrimack, Nashua, Ossipee en Sunapee, hebben waarschijnlijk inheemse Amerikaanse of andere oorsprong die niet wordt uitgelegd in het artikel.

Definitions:
– Chesters: steden die oorspronkelijk in Groot-Brittannië liggen en zijn vernoemd naar het Romeinse woord voor een militair kamp, “castra”.
– Ham: het oude Engelse woord voor “home”.
– New Hampshire: een van de Verenigde Staten.

Suggested related links:
New Hampshire Official Government Website
New Hampshire – Wikipedia